s
Volledig scherm
s © RGBStock

Helft Zeeuwse basisscholen doet mee aan onderwijsstaking

VLISSINGEN -  Ongeveer de helft van de Zeeuwse basisscholen sluit komende week één of twee dagen de deuren om mee te doen aan de tweedaagse staking van het onderwijs. Bij onderwijsbond AOB zijn nu 84 scholen aangemeld. De meeste scholen voor voortgezet onderwijs hakken komende week de knoop door.

Brandpunt van de Zeeuwse acties is Middelburg. De actievoerders verzamelen zich  donderdag 30 januari bij het Fletcher hotel aan de Loskade en marcheren om 10.00 uur naar de Abdij, voor een manifestatie met sprekers en muziek. 

Van de scholen voor voortgezet onderwijs staat alleen Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee al aangemeld op de actiepagina van onderwijsbond AOB.  Het Calvijn College in Goes doet op de actiedagen - 30 en 31 januari -  in elk geval niet mee, zegt woordvoerder Peter Smit. Het bestuur van Isaac Beekman Academie laat weten de staking niet te ondersteunen.  Sommige basisscholen hebben een alternatief actieprogramma.  Zo zijn ouders op De Magdalon in Veere woensdag 29 januari welkom om een petitie te tekenen en ideeën voor beter onderwijs op een 'wensenwand’ te schrijven.

Docenten hebben het recht om te staken, ook zonder dat een schoolbestuur de actie steunt. Niet werken betekent echter: geen loon. AOB-leden die zich hebben aangemeld, kunnen een beroep doen op de stakingskas. Er zijn echter ook scholen die stakende leraren wél doorbetalen, laat Moniek Scheelings van de AOB weten: ,,Omdat ze snappen dat we actie voeren voor een groot maatschappelijk probleem. Dit gaat niet alleen om de leraren, maar ook om schoolleiders, conciërges en allerlei ondersteunende functies. Onderwijs is teamwork en in álle functies zijn tekorten.”

  1. Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten in Adrz: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’
    video

    Rosanne behandelt doodzieke coronapa­tiën­ten in Adrz: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

    GOES - Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”