Volledig scherm
© Thinkstock

'Hondenbelasting is gewoon een melkkoe'

KORTGENE - Gary Yanover, initiatiefnemer van de landelijke Actie Tegen de Hondenbelasting, is onlangs naar Zeeland verhuisd. Vanuit Kortgene blijft hij strijden voor afschaffing.

1. Waarom verhuist u uitgerekend naar de enige provincie waar alle gemeenten hondenbelasting heffen?

,,Ik ben een Brit, maar woon al veertig jaar in Nederland. Vroeger kwamen mijn vrouw en ik regelmatig naar Zeeland. Nu ben ik op een leeftijd dat ik het wat rustiger aan wil doen. Daarom zijn we vanuit de Randstad verhuisd naar Kortgene. Het is een mooie omgeving, niet te ver weg en met voldoende voorzieningen in de buurt."

2. Wat was de aanleiding om met de actie te beginnen?

,,Mijn dochter kreeg een hond: Luna. Daarom verdiepte ik me in de hondenbelasting. Omdat ik daar principiële bezwaren tegen had, wilde ik een gesprek met de gemeente Noordwijkerhout, waar ik woonde. De heffingsambtenaar weigerde dat. Het antwoord was: ik constateer dat u een hond hebt, dus leggen wij hondenbelasting op. Dat was voor mij de druppel."

3. Wat is uw voornaamste bezwaar?

,,Het is te gek voor woorden dat mensen met een hond extra moeten bijdragen aan de algemene middelen van de gemeente.  Waarom dan niet mensen met paarden, katten of vogels? Als een gemeente speelvoorzieningen aanlegt, zegt zij toch ook niet: mensen met kinderen moeten er extra voor betalen? Hondenbelasting is gewoon een melkkoe voor de gemeente. Het is ook onduidelijk. In Zeeland heffen alle gemeenten de belasting, in Drenthe bijvoorbeeld maar één."

4. Waar moet uw actie toe leiden?

Het is een burgerinitiatief geworden. Als we voldoende handtekeningen hebben, bieden we die aan de Tweede Kamer aan. De mogelijkheid om hondenbelasting te heffen, is opgenomen in de Gemeentewet. De Tweede Kamer is daarvoor verantwoordelijk."

5. Hoe ver bent u?

,,Ik heb zeker 40.000 handtekeningen nodig. We zitten al op ruim 38.000. Ik hoop dat Zeeland ervoor gaat zorgen dat we de 40.000 passeren. De actie heeft me al heel veel tijd gekost - mijn vrouw noemt het een hondenbaan - maar er moet iets veranderen."

Overal in Zeeland

Van de 388 gemeenten in Nederland heffen er 249 dit jaar hondenbelasting. Goes heeft de blaftaks dit jaar opnieuw ingevoerd. Daarmee is Zeeland de enige provincie waar overal hondenbelasting geldt.

Op onderstaande kaart is in rood aangegeven welke gemeenten de belasting heffen. Beweeg de muis over de kaart om het tarief (in euro's) voor één hond te zien.