Hoogwater bij Perkpolder. De woningen op het oude veerplein zijn erop berekend
Volledig scherm
Hoogwater bij Perkpolder. De woningen op het oude veerplein zijn erop berekend © Camile Schelstraete

‘Huis minder waard door angst voor overstromingen’

VLISSINGEN - Angst voor overstromingen kan in de toekomst ook huizen in Zeeland minder waard maken. De prijsdaling kan oplopen tot 10 procent.

Dat stelt technologiebedrijf Calcasa, dat de ontwikkelingen op de woningmarkt nauwgezet volgt. Doordat er steeds vaker sprake is van extreme weersomstandigheden, neemt ook de angst voor een natuurramp toe. In Nederland gaat het vooral om overstromingen, aardbevingen en natuurbranden.

Die angst zorgt er mogelijk voor dat woningen minder waard worden. Volgens Calcasa kan het landelijk in totaal om zo'n 200 miljard euro gaan.

Bijna driekwart van huizen loopt risico

Dat komt vooral door de vrees voor overstromingen. Bijna driekwart van de Nederlandse huizen is gebouwd in gebieden met kans op overstromingen. Op dit moment is dat risico zo klein, dat het effect op de woningprijzen nog ‘verwaarloosbaar’ is, aldus Calcasa.

Dit wordt anders als er door klimaatverandering daadwerkelijk lokale overstromingen of bijna-overstromingen ontstaan. Dan gaan kopers een natuurramp als een reëel gevaar zien en laten zij dat meewegen als ze zich ergens willen vestigen. De prijzen komen daarmee onder druk te staan.

Langs de grote rivieren

Dat kan in grote delen van het land gaan spelen, constateert  Calcasa. Als rekening wordt gehouden met de dijkmaatregelen die tot 2050 op de planning staan, zijn de risico’s het grootst in de Randstad en langs de grote rivieren. In Zeeland gaat het vooral om Schouwen-Duiveland, het noordoosten van Noord-Beveland en de omgeving van Tholen-stad.

Aardbevingen vormen alleen een gevaar in Groningen, Limburg en het oosten van Brabant. Natuurbranden bij droogte en hitte zijn een mogelijke bedreiging voor de Veluwe.