Gert Jan Hiel van Zeker Zon BV in Krabbendijke heeft nog 300.000 flesjes fruitsap staan.
Volledig scherm
PREMIUM
Gert Jan Hiel van Zeker Zon BV in Krabbendijke heeft nog 300.000 flesjes fruitsap staan. © Johan Van Der Heijden

Iemand nog 300.000 flesjes sap?

Nog 300.000 flesjes fruitsap heeft Gert Jan Hiel staan. Hij raakt ze aan de straatstenen niet kwijt. ,,Ik verkoop bijna alles aan de horeca. Die afzetmarkt is nu weg. Ik hou mijn hart vast.” De corona-uitbraak, gevolgd door sluiting van de horeca, is een drama voor Zeeuwse producenten van streekproducten.  

Hiel opent de koelcel van zijn sapbedrijf Zeeuwse Zon BV in Krabbendijke. ,,Hier bewaar ik een deel van mijn voorraad. De rest staat geparkeerd bij distributiecentra. Dan praten we over 300.000 flesjes appelsap, sinaasappelsap en apfelschorle, ofwel appelsap met bruiswater. Normaal gaan die naar horecazaken, maar nu alle cafés, strandpaviljoens en restaurants zijn gesloten, ben ik 90 procent van mijn afzet kwijt. Ook bij de groothandel staat alles stil. Ik lever alleen nog wat aan speciaalzaken en boerderijwinkels.”

 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.