IJzendijke hondenpoepvrij? ‘Leg dan op z'n minst poepzakjes neer’

video / pollIJZENDIJKE - Hondenpoep op straat laten liggen, levert in Zeeland zelden een boete op. In IJzendijke ijvert de dorpsraad al lange tijd voor een ‘poepvrij’ dorp. De meningen van bewoners zijn verdeeld.

Poll

Ik heb geen last van hondenpoep

  • Eens (34%)
  • Oneens (66%)
860 stemmen

De stank van uitwerpselen overvalt je als je naar het hondenpoepveldje bij de supermarkt in IJzendijke loopt. Als het aan de dorpsraad ligt, worden dit soort openbare hondenwc’s opgeheven. Met vlaggetjes in drollen en grote borden liet die hondeneigenaren vorig jaar weten dat ze uitwerpselen moeten opruimen. Met de actie wilden de dorpsraadsleden de gemeente laten zien dat de opruimplicht overal zou moeten gelden, ook op hondenpoepveldjes, waar uitwerpselen nu wel achtergelaten mogen worden. 

Volledig scherm
Een veldje waar honden niet mogen poepen. © Boaz Timmermans

Dorpsraadbestuurder Bea Logtenberg, die zelf iedere dag haar hond uitlaat in het dorp, ergert zich enorm aan de veldjes. ,,Als de gemeente zulke veldjes toestaat, moeten ze in wekelijks iemand sturen om de poep op te ruimen. Op deze manier is de stank te erg” , zegt ze. De actie van de dorpsraad heeft wat geholpen, maar is nog niet genoeg. ,,Op het parkje waar we deze actie hielden is duidelijk te zien dat mensen zich er meer bewust van zijn. Hier wordt het vaker opgeruimd.”

In 2018 zijn er in de gemeente Sluis geen boetes uitgedeeld voor het niet opruimen van hondenpoep. Het gemeentebestuur ziet meer in het plaatsen van afvalbakken en dispensers met zakjes, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Of die er daadwerkelijk in IJzendijke komen, is nog niet duidelijk. Volgens de gemeente is het moeilijk om hondeneigenaren te betrappen. ,,Op locaties waar, voor zover ons bekend, de overlast groot is proberen wij extra toezicht uit te oefenen. Voordat we kunnen beboeten, moeten overtreders op ‘heterdaad’ worden betrapt. Mocht een hondenbezitter nalaten poep op te ruimen, dan wordt hij of zij in eerste instantie altijd verzocht de overlast met een zakje weg te nemen.”

Volledig scherm
Bea Logtenberg loopt iedere dag met haar honden door IJzendijke. © Boaz Timmermans

Toezicht heeft geen zin, vindt Logtenberg. De enige manier is het opheffen van de poepveldjes en een opruimplicht in de hele dorp. ,,Op de hondenuitlaatplekken mogen de eigenaren de poep nu gewoon laten liggen. Het is zo‘n kleine moeite om het op te ruimen. Als dorpsraad hebben we voorgesteld om bij de desbetreffende veldjes bakken te plaatsen met poepzakjes. Wij hebben zelf vrijwilligers die de zakjes bij kunnen vullen. We zijn in overleg met de gemeente. Het is nog wachten op antwoord.”
Enkele hondenbezitters zeggen weinig overlast te hebben. Een vrouw die bijna een jaar in IJzendijke woont, vindt niet dat er meer gecontroleerd moet worden. ,,Als gemeenteambtenaren tijd zouden hebben om door het parkje te lopen, zou ik die baan ook wel willen. We hebben hier hondenuitlaatplekken en naar mijn weten wordt de poep buiten die gebieden gewoon opgeruimd.”

Volledig scherm
Tom Willem laat twee keer per dag de honden uit in het dorp. © Boaz Timmermans

Maar een man die naast zo‘n hondenuitlaatplek woont, ergert zich groen en geel. ,,Ze poepen vaak tegen mijn hegje aan”, zegt hij. ,,Ze zouden gewoon beboet moeten worden. Ik ga zelf niet de hele dag in mijn tuintje op die mensen letten.” De 21-jarige Tom Willem laat twee keer per dag de honden van zijn vriendin uit in IJzendijke. Hij zet geen stap meer op het hondenpoepveldje. ,,Dan loop je zo in de stront”, zegt hij. Op het veldje is het niet verplicht om de uitwerpselen op te ruimen. Ook Tom Willem doet dit dus niet. ,,Maar op andere plekken zou ik dat wel doen. Het is niet netjes als je het op straat laat liggen, maar dat zie ik ook niet vaak.” 
Volgens Tom mag de gemeente best wat meer hulp bieden bij het opruimen. ,,Langs dit veldje staan maar twee prullenbakken. Dat is niet veel. Ook zie je nergens dat je poepzakjes kunt pakken. Als er hier meer van dat soort bakken gezet worden, denk ik dat er ook op dit veldje meer poep opgeruimd zal worden. Ik zie nooit mensen van handhaving lopen die er op letten. Van mij mogen mensen die het op straat laten liggen, beboet worden.”

Boete
Iedere gemeente kan zelf bepalen of er boetes worden uitgedeeld voor het niet opruimen van hondenpoep en hoe hoog die boete is . Bij de meeste gemeenten bedraagt die 140 euro. Wanneer mensen met een hond geen zakje bij zich hebben voor het verwijderen van hondenpoep, is de boete overal in Zeeland 95 euro.
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement