Volledig scherm
© Udo van Dongen, Bureau Waardenburg

In Yerseke gekweekte oesters hebben baby's gekregen. Dat is hoopvol voor de toekomst van de platte oester

SCHIERMONNIKOOG - De in Yerseke gekweekte oesters die vorig jaar zijn uitgezet op de Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, hebben nakomelingen gekregen. Tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon zijn vier baby-oesters aangetroffen in de onderzoekskooien van Wereld Natuur Fonds (WWF) en ARK. 

Dat heeft Stephanie Verbeek, hoofd van de unit oceanen van WWF, zondag bekend gemaakt. WWF, ARK zijn vijf jaar geleden een project gestart om de platte oester een handje te helpen. Want als een soort eenmaal verdwenen is, komt die niet zomaar terug.

De baby-oestertjes die zijn uitgezet, werden eerst met zorg opgekweekt bij Roem van Yerseke. Het is niet gemakkelijk om deze oesters zich te laten voortplanten. Platte oesters beslissen pas in het voorjaar of ze een dame of heer worden. Dan maken ze hun voortplantingsorganen aan en produceren ze óf zaadjes, óf eitjes. De oesters worden weleens de panda’s van de zee genoemd, omdat het voortplanten moeizaam gaat.

De uitgezette oesters liggen er nog en zijn flink gegroeid. In één van de kooien zijn vier baby-oesters aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze in de zomer van 2018 geboren.

De nakomelingen werden aangetroffen bij de Borkumse Stenen, een gebied zo’n 20 kilometer ten noorden van  Schiermonnikoog. Daar heeft het Wereld Natuur Fonds in mei 2018 zo’n 80.000 in Yerseke gekweekte oesters geplaatst.

Kraamkamers

Platte-oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. Tot begin vorige eeuw was zo’n twintig procent van de Nederlandse Noordzee kust bedekt met oesters. Deze schelpdierbanken zijn bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. ,,Oesterbanken bieden een harde bodem, waar van alles op en om groeit, zoals lipvissen, kreeften, Noordzeekrabben en zachte koralen. Daarnaast hebben ze een kraamkamerfunctie voor verschillende soorten, waaronder ook haaien en roggen. Ze zijn dus letterlijk de basis voor een gezonde Noordzee”, aldus Verbeek van WWF.

Volledig scherm
© Udo van Dongen, Bureau Waardenburg
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement