Volledig scherm
Het strand bij Domburg © RUBEN OREEL

‘Inademen van zeelucht helpt tegen kanker en hoog cholesterol’

pollVLISSINGEN - Het inademen van zeelucht, dus ook die in Zeeland, helpt om kanker te bestrijden en werkt cholesterolverlagend. Dat  blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). 

De onderzoekers  analyseerden zeewater dat door de golfslag in de lucht verneveld wordt, ook wel zeespray genoemd. ,,Die zeespray bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden, en die goed zijn voor je gezondheid. Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam – de gekende gezonde zeelucht.”

Poll

Ik geloof in de heilzame werking van de zee

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1362 stemmen

Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker én in het cholesterolgehalte. Onderzoeker Jana Asselman (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) verklaart: ,,Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen. Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.”

Verschillende Zeeuwse badplaatsen zoals Cadzand en Domburg profileren zich graag als ultieme plek om te ontstressen. Vooral de zeelucht en het water zouden rustgevend werken. Daar komen nu dus meer positieve ‘bijwerkingen’ bij.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De wetenschappers gaan nu proberen te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement