Volledig scherm
PREMIUM
© Lex De Meester

Janis overtuigt als muziektheater

RECENSIEWat bewoog Janis Joplin? En wat zegt haar bewondering voor de zangeres over haarzelf? Beaudil Elzenga gaat in de musical Janis op zoek naar antwoorden.

Belangrijke vraag over Janis Joplin is, of ze echt een ‘unhappy, unlucky, little girl blue’ was. Het antwoord maakt het verschil tussen een krijsende, dwangmatige narciste of een gevoelige, miskende ziel. Het kan ook opheldering geven over haar dood. Was het zelfmoord, was het een overdosis, was het de eenzaamheid? Was het roekeloosheid? Die antwoorden zijn er niet direct, maar actrice Beaudil Elzenga (28) gaat er in de muziekvoorstelling Janis naar op zoek .

Vijftig jaar na haar dood zijn er nog altijd mensen die geraakt worden door haar muziek en haar persoon. Beaudil Elzenga is een van hen. Ze wilde daar graag iets mee doen, er muziektheater van maken. Niet alleen uit bewondering en uit een sterk aangevoelde zielsverwantschap. Maar ook omdat die twee dingen, bewondering en herkenning - ongeacht je idool - ook veel vragen oproepen over wie je zélf dan wel bent.