Volledig scherm
Jolanda Machielsen met haar papegaaien Lorre en Pino. Roza, haar rosé-kaketoe is kwijt. © Boaz Timmermans

Jolanda droomt nog elke nacht van haar verdwenen kaketoe Roza

Lezers helpen lezersSAS VAN GENT Roza, de rosékaketoe, is weg. Nog steeds. Het oproepje in de PZC van vrijdag 31 augustus heeft niets opgeleverd. Behalve dan een paar tips die haar verdwijning een mysterieus kantje hebben gegeven. Vanmorgen werd Jolanda Machielsen uit Sas van Gent weer huilend wakker.  Elke nacht opnieuw, sinds Roza verdween, droomt ze van haar. 

Wat droomt u dan? 

,,Ik zie beelden. Dat ze lekker thuis zit. Maar ook dat ze in een donker hok zit. Enge beelden. In ieder geval leeft ze nog, in mijn dromen. Ik droom ook dat ik haar zoek. Sinds haar verdwijning staat alles in het teken van Roza. Het beheerst mijn leven volledig, nu.  Als ik naar haar foto kijk, word ik al emotioneel."

Ze wrijft een traan uit haar ooghoek. Loopt naar de voorkamer, die helemaal getransformeerd is tot verblijf voor haar vogels. Aan één wand grote vogelkooien. Papegaaien Lorre en Pino vliegen rond. 

De tuin is ook helemaal ingericht voor de vogels, zie ik. Is dat waar Roza ontsnapt is?

Volledig scherm
Roza de rosékaketoe. © Jolanda Machielsen

,,Ja, uit de speelruimte buiten. Ik had een schuifje open laten staan. Mijn vriend en ik zaten buiten te kletsen toen we opeens een enorm lawaai hoorden en Roza zagen vliegen. Ze kan niet heel hoog en niet ver, omdat haar vleugels geknipt zijn, en streek in een boom neer. Dat was op 5 augustus. De dagen die volgden, bleef ze wel in de buurt, maar steeds in een andere boom en steeds liet ze zich niet pakken."

U heeft een oproep gezet op Amivedi, voor vermiste dieren. Heeft dat niets opgeleverd?

,,Een paar keer een melding dat ze ergens gehoord was. Op 8 augustus een melding met foto via Messenger op Facebook. Ik herkende haar gelijk. Het was Roza. Ik kreeg de foto van een klant van een café. De eigenaresse had hem gekregen van een visser en hem naar die klant doorgestuurd. De eigenaresse wilde niet zeggen hoe hij heette; dat wilde de visser niet. Ik mocht ook geen pamflet in het café hangen met een oproep. Eigenlijk wilde ze er verder niets meer mee te maken hebben."

Dat is wel typisch.

,,Het wordt nog vreemder. Een week later, 17 augustus, vertelden vrienden me dat bij Amivedi weer een oproep om Roza te vinden stond. Alleen, die was niet van mij. Iemand heeft tekst gekopieerd van de flyers die ik heb rondgedeeld in Sas van Gent, Westdorpe en Sluiskil. Of van de oproep die ik op Facebook plaatste.  Mijn telefoonnummer stond er ook bij. Maar het signalement van Roza was aangepast! Het klopte niet meer!"

Nog één keer dan. Hoe ziet Roza eruit?

,,Een tweejarige, rozegrijze kaketoe, ter grootte van een tortelduif. Geknipt aan beide vleugels. De buitenste slagpennen waren volgroeid, misschien nu de derde en vierde ook. Ze draagt een oranjerode, afgesleten ring aan haar rechterpoot met een code erop. Ik hoop zo dat iemand haar ziet. Ik mis mijn meisje ontzettend."

Volledig scherm
Roza, de rosé-kaketoe is al een maand spoorloos. © Boaz Timmermans
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zorgen om cruisevaart op de Westerschelde
    PREMIUM
    reportage

    Zorgen om cruise­vaart op de Wester­schel­de

    VLISSINGEN - In de nacht van zondag 31 maart op maandag 1 april kwam een Zwitsers passagiersschip op de Westerschelde in aanvaring met een Maltese chemicaliëntanker. De Viking Idun met 137 passagiers en 43 bemanningsleden aan boord scheurde met zijn boeg de zijkant van de Chemical Marketer open. Het incident in de Put van Terneuzen veroorzaakte veel materiële schade, maar persoonlijke ongevallen deden zich nauwelijks voor. De aanvaring was een wake-up call. Overigens niet de eerste. Op 28 oktober vorig jaar kwam de Chrystal Bach bij Hansweert in aanvaring met een binnenvaarttanker. Hierbij raakte niemand gewond.