Volledig scherm
Een YESC-bijeenkomst in de Burgerzaal van het voormalige stadhuis in Middelburg. Projectleider Tilly Stroo: ,,Om dit jubileum te vieren met wederom een prijsvraag is een mooi eerbetoon. © Wilbert den Besten

Jongeren aan het woord over energietransitie in Zeeland

Ruim 450 jongeren hebben in totaal 120 ideeën ingestuurd op de prijsvraag: ‘Hoe versnellen we de energietransitie in Zeeland?’ De prijsvraag genaamd YESC (Young Energy Society Challenge) is een initiatief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) ter ere van het 250-jarig bestaan.

De jongeren zijn verdeeld over drie groepen: primair onderwijs, voortgezet onderwijs en 17+. Zij worden gejureerd op onder meer originaliteit, potentieel en haalbaarheid. De bedoeling is dat de ideeën van de winnaars van de 17+-groep in 2020 daadwerkelijk worden gerealiseerd.

De vakjury bestaat uit Marga Vermue, voorzitter van Vereniging van Zeeuwse gemeenten (VZG) en tevens burgemeester van Sluis; Jan Mol van Kic Maintenance en Wim Thijs, hij was jarenlang docent aan de TU Delft. Projectleider Tilly Stroo vindt het YESC-project erg eervol: ,,De eerste honderd jaar na de oprichting van het KZGW in 1769 werden er talloze prijsvragen uitgeschreven. Om dit jubileum te vieren met wederom een prijsvraag is een mooi eerbetoon.”                                                                                

De prijsuitreiking is op 12 december tijdens de YESC Award Ceremony van 19.30 tot 23.30 uur in de Stadsschouwburg van Middelburg. Voor de jongste deelnemers vindt dit overdag plaats van 11.30 tot 15.00 uur in de ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

  1. Visser na ‘koel’ gesprek Middelburg: Besluit verhuizing marinierskazerne staat nog steeds

    Visser na ‘koel’ gesprek Middelburg: Besluit verhuizing mariniers­ka­zer­ne staat nog steeds

    Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) heeft vanochtend in Middelburg niets willen zeggen over hoe groot de kans is dat de marinierskazerne alsnog naar Vlissingen komt. Na een gesprek van een uur op het provinciehuis bleef ze erbij dat het besluit dat in 2012 is genomen, nog steeds staat. Wethouder Albert Vader van Vlissingen omschreef de sfeer tijdens het gesprek met de staatssecretaris als ‘koel’.