De marine was nadrukkelijk aanwezig bij het afscheid van Karla Peijs als commissaris van de koningin van Zeeland in 2013. Commandant der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom, vergezeld door oud-defensieminister Hans Hillen, biedt Peijs in het licht van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen de dikke Kroniek der Zeemacht aan.
Volledig scherm
De marine was nadrukkelijk aanwezig bij het afscheid van Karla Peijs als commissaris van de koningin van Zeeland in 2013. Commandant der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom, vergezeld door oud-defensieminister Hans Hillen, biedt Peijs in het licht van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen de dikke Kroniek der Zeemacht aan. © lex de meester

Karla Peijs: ‘Visser had moeten aftreden, we zijn belazerd’

VLISSINGEN - Karla Peijs vindt dat staatssecretaris Barbara Visser donderdag had moeten aftreden. De oud-commissaris van de koningin van Zeeland zegt dat in de politieke podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp van de NOS. ,,Ik ben verdrietig en boos, we voelen ons belazerd.” Visser lag gisteren in de Tweede Kamer onder vuur in een debat over de marinierskazerne. Ze mag echter gewoon op haar post blijven. 

Peijs vindt dat onbegrijpelijk. ,,Ik heb geen enkel begrip voor haar beslissing, we zijn belogen en bedrogen. Dat doe je niet tussen de ene overheid en de andere. Ze had echt moeten aftreden, daar ben ik eerlijk over.” Peijs was commissaris van de koningin in 2012 toen het besluit werd genomen om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen. Haar vertrouwen in het kabinet is helemaal weg. ,,Ik vertrouw niet meer wat er uit Den Haag komt. Ik heb het eerder met de containerhaven gezien, met de treinen. Ik denk dat Zeeland het beste een zak met geld kan krijgen als compensatie, zodat de Zeeuwen het zelf uit kunnen maken waar ze dat aan besteden.”

Een rol als gezant ziet ze niet zitten. ,,Die moet vertrouwd worden door twee kanten, en ik denk dat dat niet gaat gebeuren.” Haar vertrouwen in Mark Rutte is bovendien ook weg. ,,De heer Rutte heeft wel meer aan Zeeland beloofd dus daar begin ik wel aan te wennen. Ga eens doen wat je beloofd hebt", geeft ze hem mee.

Dat de marinierskazerne een cadeautje was van Hans Hillen, die in 2012 minister was van Defensie, ontkent ze met klem. ,,Cadeautje? Wat voor cadeautje? En wat heb ik er dan aan? Wat een onzin. Het is een framing van tegenstanders geweest.”