Kermis rond de dorpskerk van Renesse. De kerkgemeenschap zelf heeft, net als de meerderheid van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland, geen moeite met kermis op zondag. Toch blijft het taboe in stand.
Volledig scherm
PREMIUM
Kermis rond de dorpskerk van Renesse. De kerkgemeenschap zelf heeft, net als de meerderheid van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland, geen moeite met kermis op zondag. Toch blijft het taboe in stand. © Dirk-Jan Gjeltema

Kermis op zondag blijft een taboe in Renesse en Zierikzee: ‘religieuze dwingelandij’

ZIERIKZEE - ,,Gooi open die kermis op zondag. Dit weigeren zou getuigen van religieuze dwingelandij en spruitjeslucht waar ze in de jaren vijftig geen brood van lusten.” Jonge hond en nieuwkomer in de gemeenteraad John Schoon van de SP deed maandag een uiterste poging het taboe te doorbreken. Maar de coalitie van LSD en GroenLinks met CDA en SGP hield de deur omwille van de lieve vrede stevig in het slot.

  1. Pascale wil voor geen goud weg van haar Griekse eiland: ‘Hier leef ik mijn droom’
    PREMIUM
    Eens een Zeeuw

    Pascale wil voor geen goud weg van haar Griekse eiland: ‘Hier leef ik mijn droom’

    Voor horecavrouw Pascale Terlaak (54) is het Griekse eiland Poros al dertig jaar haar thuis. Ze lokte zelfs haar moeder en broer naar Griekenland, die wonen nu dichtbij haar. Terlaak koestert mooie herinneringen aan Vlissingen, de stad waar ze opgroeide. Haar beste jeugdvriendinnen uit Vlissingen ziet ze nog jaarlijks. En rond kerst komt ze vrijwel ieder jaar even naar Zeeland. Maar ze wil er echt niet terug.