Volledig scherm
Kerncentrale Borssele © ANP

Kerncentrale Borssele ligt sinds dinsdag stil na technische fout

UPDATEDe kerncentrale in Borssele ligt sinds gistermiddag stil na kortsluiting in een elektrische schakelkast. Exploitant EPZ onderzoekt het probleem, maar zegt dat de reactor veilig is gestopt. 'Kortsluitingen kunnen altijd gebeuren.'

De kernreactor schakelde gisteren om 15.00 uur automatisch uit, na kortsluiting tussen twee aansluitpennetjes in een elektrische schakelkast van het niet-nucleaire deel van de centrale. ,,Als gevolg van een storing werd de watertoevoer naar één van de twee stoomgeneratoren afgesloten", meldt EPZ. 

Volgens het bedrijf had de storing geen invloed op de nucleaire veiligheid. Een woordvoerder van EPZ zegt dat het om een 'kleine kortsluiting' gaat die niet door menselijk handelen is veroorzaakt. ,,In elke fabriek kunnen kortsluitingen ontstaan. Die kunnen altijd gebeuren. En de kerncentrale kan je ook zien als een soort fabriek."

Onderhoud

Het probleem is intussen verholpen. Het opstarten van de reactor laat echter op zich wachten, omdat enkele systemen nog in onderhoud zijn. ,,Die systemen lagen er al uit door geplande werkzaamheden. Om de centrale nu weer op te starten, moeten de back-ups van die systemen eerst weer worden opgestart." 

EPZ verwacht dat de kerncentrale donderdagochtend weer in bedrijf is. De exploitant stelde die verwachting al twee keer bij. Eerst zou de storing gisteren om 22.00 uur zijn verholpen. Dat werd vervolgens afgelopen nacht 4.00 uur. En nu dus morgenochtend.  

Toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)heeft de fout ingeschaald als 'een kleine afwijking'. Een definitieve inschaling vindt plaats na het onderzoek. 

Volgens milieuorganisatie stichting Laka kan het stilleggen van de reactor flink in de papieren lopen. ,,Een tijd geleden lag de kernreactor een week stil en liep de schade naar verwachting tot in de miljoenen", zegt Dirk Bannink. ,,Bij een aantal dagen zoals hier, wordt dat al snel honderdduizenden euro's."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement