Volledig scherm
Virtual Reality bereidt kinderen voor op een operatie. © Ryan Derks

Kind minder angstig voor operatie met Virtual Reality

VideoVLISSINGEN - Over anderhalf jaar moet duidelijk zijn of kinderen met een Virtual Reality-programma minder angstig kunnen worden gemaakt voor een operatie. De uit Vlissingen afkomstige onderzoekspsychologe Robin Eijlers gaat dat onderzoeken. "Virtual Reality is wel al gebruikt om kinderen af te leiden of voor te bereiden op wat er komen gaat, maar nooit eerder op deze manier", verklaart Robin Eijlers.

Zo'n zeventig procent van de kinderen die jaarlijks bij het Sophia Kinderziekenhuis onder narcose gaan, is angstig voor de ingreep. Een team van kinderpsychologen en kinderanesthesisten heeft samen met Cyborn in Antwerpen een interactief Virtual Reality-programma ontwikkeld om die angst te verminderen. Kinderen krijgen een VR-bril op die hen als het ware midden in een film zet waarin zij zelf een rol spelen.

Volledig scherm
Onderzoekspsychologe Robin Eijlers kijkt mee naar wat een kind via virtual reality ziet. © Ryan Derks

"Als de anesthesist zegt: kijk maar rustig rond in deze operatiekamer, kunnen zij dat op hun eigen tempo doen. Ze hebben controllers vast waardoor ze in virtual reality hun eigen arm kunnen zien en naar dingen kunnen wijzen. Als het infuus geplaatst wordt, gebeurt dat op hun virtuele arm. Ook het narcosemasker ervaart het kind alsof het er echt is. Door dit te ervaren en te luisteren naar uitleg over alle apparaten en de procedure tot aan de narcose, vermindert naar verwachting de angst. Maar dat gaan we dus nu onderzoeken." 

Primeur

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft wereldwijd de primeur: woensdag 15 maart wordt daar voor het eerst op deze manier Virtual Reality toegepast. Die dag zal de VR gedemonstreerd worden. Ook komt zanger Jamai Loman een optreden geven.  Over anderhalf jaar, als de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wordt het programma vrijgegeven en kunnen ook andere ziekenhuizen er gebruik van maken, vertelt Eijlers.

VR-bril

Weliswaar zijn de ruimtes die in het VR-programma getoond worden die van het Sophia Kinderziekenhuis, maar de dingen die verklaard worden - zoals het gebruik van het mondkapje of het infuus - zijn algemeen. Eijlers verwacht dan ook dat het in het Erasmus MC gebruikte programma ook nuttig kan zijn voor andere ziekenhuizen. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door Zilveren Kruis en Stichting Coolsingel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement