Volledig scherm
© Thinkstock

Klanten Delta boos om schrappen Eurosport en Discovery

MIDDELBURG - Een storm van protest is opgestoken omdat Delta per 5 mei onder meer Discovery Channel en Eurosport uit het basis televisiepakket schrapt. Wielerliefhebbers missen daardoor belangrijke wedstrijden. Dat Fox Sports Eredivisie 1 (inclusief Fox sports go) gratis wordt, kan veel abonnees niets schelen.

Delta maakte vrijdag een reeks wijzigingen van het basis- en het pluspakket bekend. De wijzigingen komen vlak nadat Delta de tarieven voor internet, tv en telefonie heeft verhoogd. Kortweg betekent het dat Discovery Channel, Animal Planet, ID en Eurosport uit het basispakket verdwijnen. Toegevoegd worden Fox Sports 1 (belangrijke Eredivisie-wedstrijden), History, Nat Geo Wild, Motorsport.tv en Travel Channel. Ook het nieuwe kanaal Spike is straks gratis te bekijken.

Facebook

Maar veel Zeeuwen zijn woest op Delta. Op de Facebook-pagina en de website van de PZC reageerden gisteren in korte tijd zo'n 200 mensen. Met name het schrappen van Discovery en Eurosport valt slecht. Te meer omdat Delta niet duidelijk uitlegt waarom dat zo is.

Poll

Ik kijk liever Discovery dan live Eredivisie

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
7353 stemmen

,,Discovery Networks - waar Discovery Channel, Eurosport, TLC en ID onder vallen - wil meer geld zien'', vertelt Delta-woordvoerder Mariska van der Hulst. ,,Het bedrijf heeft namelijk veel geïnvesteerd in sportrechten. Onze abonnees zouden daardoor meer moeten gaan betalen.''

Hoeveel meer kan Van der Hulst niet zeggen. ,,Dat is contractuele informatie. Maar het aanbod staat niet in verhouding tot de gebruikelijke prijzen in de markt. Bovendien blijkt uit landelijk kijk- en luisteronderzoek dat Discovery een marktaandeel heeft van 0,6 procent. Terwijl Fox Sports juist heel populair is. Daarom hebben we besloten de zenders van Discovery Networks te schrappen en Fox in het standaard pakket op te nemen.''

Wie al een abonnement had op Fox Sports 1 (van 4,95) gaat vooralsnog niet minder betalen. ,,Ze krijgen de keuze om extra Fox-zenders gratis te kunnen kijken.''

Ook aan het pluspakket worden nieuwe zenders toegevoegd en bestaande geschrapt. Toegevoegd worden: CI (Crime Investigation), Fine Living, ShortsTV, Stingray DJAZZ en BBC Entertainment toe. De zenders Discovery World, Discovery Science en Eurosport 2 verdwijnen.

Frustrerend

,,Wij hebben er alles aan gedaan om met Delta tot een nieuwe overeenkomst te komen, maar helaas is dat niet gelukt'', zegt Anja van Ginhoven, woordvoerder van Discovery Networks Benelux, waar onder meer ook Eurosport 1 onder valt. ,,Ook wij werden vanochtend verrast door het bericht van Delta dat onze zenders vanaf volgende week definitief uit het pakket worden gehaald. We realiseren ons dat dit vooral voor onze Zeeuwse kijkers ontzettend frusterend is, vooral omdat we de afgelopen jaren enorm hebben geïnvesteerd in onze zenders met veel nieuwe series en exclusieve sportrechten. Voor de sportfans is het helemaal vervelend, zeker midden in het MotoGP-seizoen en met de Giro d’Italia voor de deur, die exclusief live bij ons te volgen is. Zeeland telt vele tienduizenden wielerfans. We zijn dan ook aan het kijken hoe we hen tegemoet kunnen komen. Overigens blijft wat ons betreft de deur gewoon open staan om met Delta verder te praten over een nieuwe overeenkomst.”