Volledig scherm
Edward Molkenboer in gesprek met twee ouderen. © Sandra Reeb-Gruber

Kopje koffie tegen de eenzaamheid van ouderen

MIDDELBURG - Gezondheidsproblemen noopten Jan Wielemaker (63) zo'n acht jaar geleden vanuit Meliskerke te verhuizen naar verpleeg- en verzorgingshuis 't Gasthuis in Middelburg. Eén keer in de week - met een beetje geluk twee - krijgt Jan bezoek. 

Vandaag bijvoorbeeld. Vrijwilligster Tannie de Meulmeester stoot Jan even aan. ,,Gezellig hè?" Jan knikt. In zijn ogen is te zien dat hij haar bezoek op prijs stelt. Want alleen is maar alleen, en alleen is hij al genoeg. Ja, Jan kan op zijn scootmobiel nog wel de stad in. ,,Gelukkig wel." Mensen kijken. Maar wie kijkt er naar hém? ,,Het is fijn als er iemand komt", zegt hij.

Volledig scherm
Vrijwilligster Tannie de Meulmeester en Jan Wielemaker drinken koffie in het Gasthuis in Middelburg. © Lex De Meester

Een maatje voor iedere eenzame oudere. Of in ieder geval, elke week iemand die even een kopje koffie komt drinken. Dat is de droom van Edward Molkenboer uit Haarlem. Na een persoonlijke crisis besloot de voormalige marketingman het over een andere boeg te gooien. Hij ging in therapie om te ontdekken waar hij nou écht gelukkig van werd. ,,Dat weet ik nu. Ik wil goed doen voor een ander. Rijkdom zit niet in geld."  Via de website koffieschenken.nl is Molkenboer nu landelijk vrijwilligers aan het werven om de eenzaamheid van ouderen te verlichten. Zijn doel: 3.250 personen vinden die één keer vier uur van hun leven willen 'doneren' om de eenzaamheid te verlichten van 13.000 ouderen. Na die vier uur - twee keer twee uur koffiedrinken bij een oudere - geven zij 'de koffiekan' door aan een ander, die zij ervoor enthousiast hebben weten te maken. Dit is het 'Geef het door’ principe. Vrijwilligers hoeven zich zo niet voor lange tijd vast te leggen en leveren toch een bijdrage. Want die paar kopjes koffie tegen de eenzaamheid mogen dan slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn, vele druppels samen vormen een oceaan. 

Poll

Ik ga ook een eenzame oudere helpen

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
371 stemmen
Volledig scherm
Suleika van Zweeden uit Hulst © Boaz Timmermans

Inmiddels hebben zich uit heel Nederland al mensen aangemeld. Vanaf 13 oktober worden zij via de stichting gekoppeld aan eenzame ouderen in de buurt. Suleika van Zweeden uit Hulst is één van de Zeeuwen die zich via de website koffieschenken.nl als vrijwilliger opwierp. ,,Ik zag de oproep op Facebook voorbijkomen en het sprak me direct aan. Eenzaamheid... Ik ben 44 en kom op een leeftijd, zo op de helft, dat je je realiseert: wat gebeurt er eigenlijk met mij, later? Zit ik dan ook eenzaam op een kamertje? Ik werk in de zorg, op de gipskamer. Daar zie ik soms schrijnende gevallen. Mensen in hun laatste levensfase die heel veel moeite hebben moeten doen om naar het ziekenhuis te komen. Met familie die ver weg woont en eigenlijk geen tijd heeft. Ik hoor van ze hoe moeilijk ze het vinden om hulp te vragen. Zelf heb ik twee oma's, allebei in de negentig, die ook niet naast de deur wonen. Ondanks dat ik regelmatig langs ga en de andere kinderen ook, zie ik dat ze vereenzamen. Toen ik dit las dacht ik: dit is wél in de buurt. Een uurtje koffieschenken tussendoor, dat is makkelijk in te passen. En dan maak je toch weer iemand blij."

Initiatiefnemer Molkenboer hoopt dat er nog veel vrijwilligers bij komen, zodat individuele ouderen, buurthuizen en verzorgingshuizen straks verblijd kunnen worden met een heel leger koffieschenkers. 

Volledig scherm
Edward Molkenboer © Stichting Goed Doen Voor Een Ander