Volledig scherm
© ANP

Kreeftenvisser krijgt ondanks jaren ‘gedogen’ toch geen vergunning voor Oosterschelde

DEN HAAG/YERSEKE - De 72-jarige Bredase visser Adriaan Kaaisteker krijgt definitief geen vergunning om in de Oosterschelde met korven op kreeften te vissen. Dat blijkt vandaag uit een uitspraak van de Raad van State.

De Raad van State stelt vast dat Kaaisteker alleen vergunningen heeft gehad om op de binnenwateren te vissen. De Oosterschelde is als kustwater aangewezen en daar gelden de binnenwatervisvergunningen niet. 

Dat Kaaisteker jarenlang aan het ministerie van LNV vrijwillig zijn vangstgegevens voor de Oosterschelde heeft doorgegeven is voor de Raad geen reden om de minister alsnog te dwingen een vergunning te verlenen. Dat er in een rechterlijke uitspraak uit 2014 is vastgelegd dat Kaaisteker op kreeften vist en dat het bij LNV dus bekend had moeten zijn dat hij op de Oosterschelde vist, redt hem ook al niet. Want LNV heeft nooit eerder een vergunning aan Kaaisteker verleend en verleent ook geen nieuwe kreeftenvergunningen meer. Kaaisteker zal zijn korven te drogen moeten hangen. 

Vrijdag stapte hij naar de Raad van State. LNV wil hem geen vergunning geven voor het vissen met korven. ‘’We geven voor de Oosterschelde geen nieuwe vergunningen meer af”, zeiden ministeriewoordvoerders. Dat Kaaisteker jarenlang heeft gevist zonder vergunning laat het ministerie maar zo. Kaaisteker legt zich daar niet bij neer. ,,Ik ben te goeder trouw en ik heb nooit een probleem gehad”, zei de Bredanaar. Hij wil een vergunning voor zijn tien korven die al 2,5 jaar werkloos aan de kant staan.

Het probleem lijkt te zitten in de code op de vergunning die Kaaisteker heeft: 4JZ. Daarmee mag hij op binnenwater zoals het IJsselmeer vissen op kreeften. Maar de Oosterschelde is kustwater. Hoe zit het dan met de vangstmelding van de Bredanaar? De vertegenwoordigers van LNV zeiden dat bij opgave van vangst niet wordt gecontroleerd of de melder een geldige vergunning heeft. Kaaisteker vindt het op zijn beurt niet erg logisch dat hij met zijn bootje van 7,5 meter vanuit Yerseke naar het IJsselmeer mag varen om daar op kreeften te vissen. ,,Mijn vergunning is zelfs Europees. Denken ze dat ik naar IJsland ga varen?’’

Als Kaaisteker in 2017 geen touw in zijn schroef had gehad was misschien wel nooit aan het licht gekomen dat hij niet met korven op de Oosterschelde mocht vissen. ,,Een boot van Rijkswaterstaat kwam me te hulp”, zei de visser. En passant vroegen ze ook of ze even op zijn vergunning mochten kijken en toen kwam de aap uit de mouw. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement