Volledig scherm
Zandsuppletie bij Cadzand. © Peter Nicolai

Kustgemeenten moeten meebetalen aan behoud van brede stranden voor toerist

MIDDELBURG - Als gemeenten graag brede stranden willen om het strandbezoek aantrekkelijk te houden, moeten ze daaraan zelf meebetalen. De oprichting van een fonds kan daarbij helpen, en de provincie wil dan best meebetalen en meedenken.

Dat zeiden de gedeputeerden Anita Pijpelink en Dick van der Velde vrijdag tijdens een vergadering van de Statencommissie bestuur. Ze benadrukten dat Rijkswaterstaat altijd zal zorgen dat de veiligheid niet in het geding komt. 

Afkalven

De gedeputeerden gaven antwoord op vragen van Statenlid Joan van Burg (SGP). Die was gealarmeerd door een artikel in de PZC, waarin staat dat een aantal stranden op Walcheren niet kan worden opgespoten vanwege de stikstofproblematiek. ,,Het kan nooit zo zijn dat we door een stikstofcrisis onze duinen zien afkalven", stelde Van Burg. ,,Dat is onze primaire zeewering. De belangen van veiligheid en natuur mogen elkaar niet bijten."

Als het gaat om waterveiligheid, kon Pijpelink hem gerust stellen. ,,Dat is als nationaal belang gemarkeerd en boven alle andere belangen verheven. Rijkswaterstaat geeft ook aan dat de waterveiligheid absoluut niet in het geding is."

Fonds

Maar ook voor de recreatiesector zijn brede stranden een noodzaak, gaf ze aan. Haar collega Van der Velde legde uit dat daarbij meer speelt dan alleen de stikstofcrisis. Er is niet genoeg geld om alles wat vanuit toeristisch oogpunt gewenst is nu aan te pakken. De Zeeuwse kustgemeenten zijn met elkaar in gesprek om een fonds te vormen voor zandsuppleties. ,,Als de gemeenten de handen in elkaar slaan, gaan wij ze ondersteunen. Niet alleen met middelen, maar ook richting rijksoverheid. Ik denk dat wij nu toch even de regie moeten nemen om sneller tot zo'n fonds te komen."

  1. Litouwse dieven op rooftocht bij boeren, ook in Zeeland: Miljoenen euro’s schade

    Litouwse dieven op rooftocht bij boeren, ook in Zeeland: Miljoenen euro’s schade

    VLISSINGEN - De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven. Vanaf april 2019 ontving de politie meer dan 150 aangiften van boeren uit het hele land, ook uit Zeeland. De mannen van 23 en 24 jaar oud bezitten de Litouwse nationaliteit en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De verdachten zijn dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.