Volledig scherm
De man met de camera. © Jolanda van der Heijden en Fred Geschiere

Man met camera zorgt voor commotie: belt aan, zegt niks en filmt reactie

Een onbekende man heeft de afgelopen dagen voor commotie gezorgd bij inwoners van enkele Zeeuwse steden en dorpen. Hij belde met draaiende camera aan bij hun woning en filmde hun reactie. Het zou gaan om een experimentele documentaire. Meerdere mensen belden de politie.

Gisteren sloeg de man toe in Meliskerke, de dagen daarvoor in Aagtekerke, Cadzand en Hulst. Bewoners deden nietsvermoedend de voordeur open en werden direct gefilmd. Toen ze vroegen wat hij aan het doen was, bleef de man stil. Hij overhandigde ze even later een brief met daarop de tekst dat het om filmopnames ging voor een experimentele documentaire. De beelden zouden niet openbaar worden gemaakt en uiteindelijk worden verwijderd.

Het voorval zorgde voor verbaasde reacties. ‘Wie weet wat dit is? En wie heeft er nog zo’n brief gehad?’, schrijft Alexandra Zijlstra uit Cadzand op Facebook. De man belde bij haar moeder in de Mariastraat aan. ‘Wij vinden dit heel raar en op internet schijnt dit hele bedrijf niet te bestaan!’ 

‘Vreemd, maar het zal wel’

Jolanda van der Heijden uit Meliskerke stapte op de man af. ,,Ik ben er meteen achteraan gegaan. Mijn bloed gaat dan meteen koken hè, de brutaliteit.” De man vertelde haar dat hij in opdracht van een documentairemaker aan het filmen was. Het ‘geheim’ van de documentaire was om expres niks te zeggen. ,,Volgens eigen zeggen werd hij ook weleens bij mensen binnengelaten die uit zichzelf heel hun verhaal vertelden... vreemd, maar het zal wel.”

Enkele bewoners belden naar de politie om te waarschuwen voor de man. Agenten kwamen in Meliskerke ter plaatse, maar het is onduidelijk of de man is aangehouden. De politie kon daar donderdagavond geen informatie over geven. 

Volgens burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis werkt de man bij een televisieomroep en doet hij onderzoek naar de reacties van mensen. Er is volgens haar onderzoek gedaan door de politie en geen aanleiding voor ongerustheid.  

 1. De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM
  VIDEO

  De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  VLISSINGEN ,,Daar zitten we dan weer‘’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 2. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
  PREMIUM
  POLL

  Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

  COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.
 3. Psychiatrische patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigingen door Vlissingen
  PREMIUM

  Psychiatri­sche patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigin­gen door Vlissingen

  VLISSINGEN – Honderd cliënten van Zeeuwse Gronden, een instelling voor psychiatrische gezondheidszorg, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. Volgens directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden wil de gemeente Vlissingen – die als centrumgemeente verantwoordelijk is voor beschermd wonen – volgend jaar minder geld uittrekken voor patiënten die buiten een instelling wonen. De instelling slaat alarm.