Exterieurfoto van de Van Braam Houckgeestkazerne van het Korps Mariniers in Doorn.
Volledig scherm
PREMIUM
Exterieurfoto van de Van Braam Houckgeestkazerne van het Korps Mariniers in Doorn. © Erik van 't Woud

Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

ReportageDOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.” 

Qua patet orbis (Zo wijd de wereld strekt) is de lijfspreuk van het Korps Mariniers. En dan zou Zeeland te ver zijn voor de geharde zeesoldaten? De marinier is duidelijk in zijn eer aangetast. Het gedoe rond de marinierskazerne heeft het imago van de mariniers geen goed gedaan. Onterecht, geeft hij verontwaardigd te kennen: mariniers zijn geen watjes. Typische mariniershumor: ,,Wil je een Mars? Ik heb er nog één van 25 kilometer.” Of, na een urenlange, slopende tocht met bepakking, op het eindpunt te horen krijgen dat de beloofde maaltijd nog even twintig kilometer verder ligt. Bikkels zijn het, opgeleid om overal ter wereld te worden ingezet, te land of ter zee, in bergen en woestijnen, in bittere kou of de hitte van de jungle. Maar als-je-blieft niet naar Zeeland, was de boodschap van de mariniers. 

  1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
    PREMIUM
    reportage

    Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

    ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.