Volledig scherm
Martijn Weststrate bij de vindplaats van de hond. © Marcelle Davidse

Martijn Weststrate vond dode hond Bas: ‘Alsof hij daar was neergelegd’

YERSEKE - Lopend door de boomgaard en drooggevallen sloten wilde Martijn Weststrate donderdagmiddag zijn zoektocht naar de vermiste hond Bas bij Krabbendijke net gaan stoppen. Tot hij hem vond, bedekt onder bladeren en stro.

Weststrate zag de oproep van Bas’ eigenaar Wilfred van Oosten deze week in het advertentieblad van Reimerswaal staan. ,,Het spookte een beetje door mijn hoofd", vertelt hij. ,,Zelf hebben we ook een hondje. Triest als je die kwijt bent. En laten we eerlijk zijn: 5000 euro vindersloon is ook niet mis.”

De Yersekenaar was donderdag aan het werk, maar had een paar uur over. Dus reed Weststrate naar de Oude Rijksweg in Krabbendijke. ,,Je kunt het beste zo dicht mogelijk bij de bron beginnen. Want hoe vaak gebeurt het dat mensen in paniek iets dumpen vlakbij huis? Ik zette m’n auto bij de woning van de eigenaar en ben een half uur door drooggevallen sloten en boomgaard gelopen."

Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Die zoektocht verliep aanvankelijk zonder succes. Maar toen Weststrate bijna terug was bij zijn auto, vond hij Bas. ,,Je zag hem bijna niet, hij was bedekt. Gras en hooi er overheen. Als een beest doodgaat, ligt het met zijn pootjes onder zijn lijf. Nu lag hij op zijn zij met gestrekte poten. Alsof hij was neergelegd. Je zag ook een spoor vanaf de slootkant naar beneden lopen. Ik denk dat hij naar beneden is gesleept.”

Hond Bas heeft ruim een week in de sloot gelegen. Zijn eigenaar heeft het vermoeden dat het dier is neergeschoten. Daar kon Weststrate niet over oordelen. ,,Op de zijkant zit een vlek. Maar ik heb er niet aangezeten en ik kan ook niet zeggen dat ik een schotwond heb gezien.”

Weststrate kan de 5000 euro vindersloon goed gebruiken, zegt hij. ,,Maar het geeft ook een goed gevoel dat ik die man heb kunnen helpen. Veel mensen zeggen: jij hebt toch weer geluk. Maar je kunt geluk ook opzoeken.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement