Volledig scherm
Kauw gespot tijdens de vogeltelling in Hulst. © Camile Schelstraete

Meer dan 52.000 vogels geteld in Zeeland

VLISSINGEN - Zeeuwen hebben afgelopen weekend volop meegedaan aan de Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Er kwamen in de provincie 2609 mensen in actie. Zij telden in totaal 52.163 vogels in hun tuin.

Daarmee is de animo in Zeeland voor de Tuinvogeltelling relatief groot. Alleen in de provincie Drenthe telden naar verhouding nog meer mensen mee. 

Net als bijna overal elders in het land werd de huismus in Zeeland het vaakst geturfd: 8115 keer. De top-3 bestaat verder uit de koolmees (6120 keer) en de kauw (4903 keer). 

Ook in de andere kustprovincies (Noord- en Zuid-Holland) staat de kauw in de topdrie. In de rest van het land bezet de pimpelmees de derde plaats, na de huismus en de koolmees.

Landelijk deden dit jaar meer dan 90.000 vogelspotters mee. Zij kwamen gezamenlijk tot ruim 1,5 miljoen vogels in hun tuin of op hun balkon.

De telling maakt duidelijk dat de merel het zwaar heeft. Tot 2018 stond deze vogel steeds in de landelijke top-3. Inmiddels is de merel gezakt naar de 5e stek. In Zeeland werd de vogel 3662 keer geteld, goed voor een 7e plaats.