Volledig scherm
Zeeland telt nu twee meetpunten, in Zierikzee en Philippine. © Rob Engelaar

Meer en betere stations nodig om luchtkwaliteit te meten

MIDDELBURG - Zeeland moet meer locaties krijgen waar de luchtkwaliteit kan worden gemeten. Gedeputeerde Dick van der Velde (VVD, milieu) gaat daarover in gesprek met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM heeft nu twee meetpunten in Zeeland, in Zierikzee en Philippine. Dat moeten er zo snel mogelijk meer worden, betoogde Harold van de Velde (SGP) vrijdag in de Statencommissie Ruimte. Alleen op die manier kan worden gemeten of de doelstellingen worden gehaald van het Schone Lucht Akkoord dat het provinciebestuur afgelopen maandag heeft ondertekend.

Zorgen om houtstook

Volledig scherm
Gedeputeerde Dick van der Velde © Ruben Oreel

Het moeten ook betere meetstations worden, want de huidige meten wel vervuiling maar geven niet aan om wat voor stof het gaat. Gedeputeerde Van der Velde zegde toe dat hij met het RIVM in gesprek gaat over meer en betere metingen. Volgens Gerwi Temmink (GroenLinks) zijn bedrijven in de Kanaalzone bereid daaraan mee te betalen.
Van der Velde hoopt dat ook de gemeenten zich aansluiten bij het akkoord, omdat zij maatregelen kunnen nemen tegen de houtstook, waarover verschillende Statenfracties zich zorgen maken.

Politieke doodzonde

Robert Koevoets (Forum voor Democratie) was ‘onaangenaam verrast’ dat het provinciebestuur het akkoord heeft ondertekend zonder van tevoren met de Staten te overleggen. Hij noemde dat een ‘politieke doodzonde’. Ook de Partij voor Zeeland, PvdA en CDA vonden de gang van zaken niet netjes.

Van der Velde vond 'doodzonde’ een te zwaar woord. Volgens hem past het binnen de bevoegdheid van het dagelijks provinciebestuur om zo'n akkoord te tekenen, maar hij zei er ook van te hebben geleerd. ,,De volgende keer zullen we het anders doen.”