Volledig scherm
Project voor akkervogels bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. © Marieke Mandemaker

Meer ruimte voor Zeeuwse akkervogels

MIDDELBURG - Voor akkervogels wordt Zeeland weer een stuk aangenamer. De komende jaren wordt opnieuw zo’n 50 hectare speciaal voor hen ingericht.

Het aantal akkervogels, zoals patrijzen en veldleeuweriken, is de afgelopen jaren fors afgenomen. Boeren proberen dat tegen te gaan door een deel van hun landbouwgrond voor hen geschikt te maken. Dat gebeurt onder meer door akkerranden en wintervoedselveldjes aan te leggen. Zij krijgen daarvoor een vergoeding.

Poldernatuur

Het collectief Poldernatuur Zeeland voert in deze provincie het agrarisch natuur- en landschapsbeheer uit. Dat gebeurt inmiddels in 21 gebieden, verspreid over Zeeland. Poldernatuur wil in 14 van die gebieden meer ruimte scheppen voor akkervogels.

Voor de uitvoering had het collectief 220.000 euro extra per jaar gevraagd. Het provinciebestuur heeft daarmee nu ingestemd. Een deel van bedrag komt uit Europese subsidiepotten.

Het geld is mede nodig voor ruim 100 hectare nieuw beheer. Het gaat daarbij om landschapselementen en graslanden voor struweelvogels en het beheer van binnendijken.