Volledig scherm
Kerncentrale van Borssele. © ADN Beeldredactie

Meerderheid kiezers CDA, VVD en PVV is voor sluiting kerncentrale Borssele

BORSSELE - Kiezers van CDA, VVD en PVV willen dat de kerncentrale Borssele eerder sluit dan eind 2033. Daarmee wijken ze af van de officiële partijstandpunten van de drie partijen.

Dat de achterban van CDA, VVD en PVV anders denkt over kernenergie, blijkt uit nieuwe cijfers van het Kieskompas, dat is uitgebracht door de zes groene organisaties achter het Groen Kieskompas. De organisaties zijn Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. 

Van de CDA-kiezers wil bijna 36,9 procent Borssele openhouden. Eind 2014 brak CDA-partijleider Buma nog een lans voor kernenergie, als alternatief voor Russisch gas. Van de PVV kiezers is 40 procent het eens met het standpunt van die partij om Borssele open te houden. Bij de VVD een nipte minderheid van 48,9 procent.

Van alle kiezers wil slechts ruim een kwart de kerncentrale in Borssele openhouden (26,1 procent). Alleen bij de SGP is er ook ruime steun van de achterban om de kerncentrale in de benen te houden: 59,5 procent.

Onder linkse kiezers is de animo om de kerncentrale open te houden het kleinst: bij Partij voor de Dieren is dat 6,3, bij de SP 12,4, GroenLinks 12,6 en PvdA 19 procent. Bij kiezers van D66, 50Plus en ChristenUnie is een kwart voor het openhouden van Borssele.

Het kabinet-Balkenende besloot in 2006 de levensduur van Borssele te verlengen tot eind 2033. Door de lage energieprijzen draait de kerncentrale sinds 2015 verlies. Daarmee is het financieel een blok aan het been van de aandeelhouders van moederbedrijf Delta: provincie en gemeenten.

  1. Start aanpak foute fruitbedrijven: meteen 1.500 kilo cocaïne onderschept
    PREMIUM

    Start aanpak foute fruitbe­drij­ven: meteen 1.500 kilo cocaïne onder­schept

    BREDA/KAPELLE - In de strijd tegen de alsmaar toenemende cocaïnesmokkel is de politie in West-Brabant en Zeeland deze week begonnen met een nieuwe aanpak: het controleren van 'verdachte’ fruitbedrijven, zo'n dertig in aantal. Dat leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland.