Volledig scherm
PREMIUM
© Eldridge Pentury

Megaklus van 5 miljard zorgt voor jaren werk en vele nieuwe banen bij Damen Vlissingen

VLISSINGEN - Niet vaak lopen de mensen bij scheepswerf Damen in Vlissingen met zo’n vette glimlach op hun gezicht rond als in deze dagen. Want de marinewerf mag vier oorlogsschepen bouwen voor de Duitse marine. Een opdracht van liefst 5,27 miljard euro. En dat betekent nogal wat. Voor de werf, maar ook voor Zeeland.

Jarenlang overleg is eraan vooraf gegaan. Meer dan 10.000 pagina’s aan ingewikkelde, vaak technische documenten, zijn aan de Vlissingse Willem Ruysstraat geschreven over de MKS 180, een fregat van 155 meter lang. Relatief groot en te gebruiken om bijvoorbeeld piraten te verjagen en onderzeeboten op te sporen. Ook kan het twee jaar lang achtereen van huis en is er ruimte voor 110 bemanningsleden. ,,Het is een schip van de buitencategorie", zegt Richard Keulen van Damen Schelde. De Duitse regering wil vier van die MKS 180's bestellen bij Damen. Als het Duitse parlement instemt, moeten de medewerkers van Damen aan de bak.

  1. Met deze tips van ergotherapeuten Matthijs en Annedien werk je klachtenvrij vanuit huis
    PREMIUM
    VIDEO

    Met deze tips van ergothera­peu­ten Matthijs en Annedien werk je klachten­vrij vanuit huis

    VLISSINGEN - Hoofdpijn na een dag thuiswerken? Stijve schouders en pijn in je onderrug? Misschien ervaar je zelfs wel tintelingen in je vingers of benen. Doordat we nu massaal thuiswerken ontstaan er klachten. Op kantoor kun je met een slinger je bureau omhoog of omlaag bewegen. Heb je een bureaustoel met armleuning. Maar thuis zit je hooguit op je beste eetkamerstoel aan een veel te hoge tafel. En dat is vragen om problemen.