Gert van Kralingen, bestuurder waterschap Scheldestromen.
Volledig scherm
Gert van Kralingen, bestuurder waterschap Scheldestromen. © PZC

Megategenvaller bij waterschap is ‘eens maar nooit weer’

MIDDELBURG -  Het waterschapsbestuur legt zich erbij neer dat rioolzuivering bij Retranchement miljoenen euro's duurder wordt. Verantwoordelijk bestuurder Gert van Kralingen wordt er niet op afgerekend.

In de commissie waterbeheer sprak alleen CDA’er Rein van der Kluit deze week harde woorden. ,,Om met Ruud Lubbers te spreken: dit was eens maar nooit weer. Ik word hier niet blij van.”

Maar ook zijn partij zal volgende week ermee instemmen dat de renovatie van de zuivering drie keer zo duur wordt: geen 3 maar 9 miljoen euro.

Slechter dan gedacht

Het bedrag van 3 miljoen stond al sinds 2011 in de boeken van waterschap Scheldestromen. Al langer is duidelijk dat de zuivering er slechter aan toe is dan gedacht. Bovendien stelt het waterschap nu hogere eisen aan zuinig energiegebruik en duurzaamheid. Dat betekent dat de modernste techniek moeten worden toegepast.

Hoewel alles al langer bekend was, is het bedrag van 3 miljoen in al die jaren niet aangepast. Dat betekent dat er nu in één klap 6 miljoen extra op tafel moet komen. Dat is pijnlijk en mag niet meer gebeuren, aldus Van Kralingen. ,,Maar dat is terugkijken.”

Tot twee keer toe gewaarschuwd

Het algemeen bestuur gaat er geen halszaak van maken, ook omdat Van Kralingen vorig jaar tot twee keer toe heeft gewaarschuwd dat de megategenvaller eraan zat te komen. Bovendien is er geen alternatief: het werk moet worden uitgevoerd.

Bij de zuivering in Hulst speelt een vergelijkbaar probleem, heeft Van Kralingen al aangekondigd. Maar daar blijft het als het goed is bij, verzekerde hij. ,,We hebben geen redenen om te denken dat we op andere zuiveringen ook zo’n akkefietje aan de hand hebben.”