Volledig scherm
Gedeputeerde Anita Pijpelink: ,,De minister is nog niet van ons af." © Ruben Oreel

Met schrappen van zout Volkerak is ook het budget voor zoet water verdwenen

MIDDELBURG -  Eerst het zoet, dan het zout. Dat is het credo van de provincie als het gaat om de verzilting van het Volkerak-Zoommeer. Nu minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) dat project op de lange baan heeft geschoven, is de vraag of er zonder zout wel geld is voor zoet.

De zoetwatervoorziening in Zeeland is topprioriteit voor het dagelijks provinciebestuur. Dat werkt hard aan een deltaplan zoetwater. Gek genoeg is het eerste rijksgeld dat daarvoor gereserveerd was verdwenen. De aanpak van het Volkerak-Zoommeer was begroot op 110 miljoen euro. Een deel daarvan zou naar zoetwatermaatregelen gaan. Nu is het hele project geschrapt. 

Weliswaar blijft daardoor het Volkerak zoet, maar Pijpelink erkent dat de zeespiegelstijging uiteindelijk voor een natuurlijke verzilting kan zorgen. ,,Het Volkerak is op zichzelf geen zoetwaterbron. We moeten onderzoeken of een zoet Volkerak op de lange termijn houdbaar is. We moeten nu duidelijk maken dat er nog wel iets nodig is voor de zoetwatervoorziening in Zeeland. De minister is nog niet van ons af."