Volledig scherm
Wessel te Gussinklo, afgelopen weekend bij de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs in Middelburg. © Johan van der Heijden

Na Zeeuwse prijs wint Wessel te Gussinklo ook Bookspot Literatuurprijs

KAMPERLAND - Schrijver Wessel te Gussinklo uit Kamperland heeft donderdagavond de Bookspot Literatuurprijs gewonnen.

Hij ontving de prijs voor zijn roman De hoogstapelaar. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens een literaire avond in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Afgelopen zaterdag ontving de 78-jarige Te Gussinklo nog de Zeeuwse Boekenprijs.

De hoogstapelaar is een hernieuwde kennismaking met Ewout Meyster, die de lezers nog kennen uit zijn eerdere romans De verboden tuin (1986) en De opdracht (1995). Hij is nu een 17-jarige, hooghartige puber die met stoer gedrag zijn omgeving probeert te imponeren. Het blijkt een pose te zijn om zijn onzekerheid, depressies en ware aard op afstand te houden.

Landschap

Te Gussinklo heeft een lange staat van dienst als schrijver. Twaalf jaar geleden streek hij neer op Noord-Beveland. ,,Dit is het landschap van mijn ziel”, zei hij bij de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs. ,,Hier hoor ik thuis.”

Aan de Bookspot Literatuurprijs (eerder AKO Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs geheten) is een bedrag van 50.000 euro verbonden. 

De jury noemde De hoogstapelaar een ‘soeverein baken in een tijd waarin het besef van wat literatuur ten beste te bieden kan hebben, marginaal is geworden’. ,,Niet voor Te Gussinklo: hij is nog niet klaar met zijn alter ego. Ewout heeft nog zeker een roman te gaan, misschien wel een paar. Laat zijn lijdensweg nog lang duren, alsjeblieft.”