Volledig scherm
Euro's © Theo Giele

Nog steeds leven 5000 kinderen in Zeeland in armoede

pollVLISSINGEN - Het aantal Zeeuwse kinderen dat opgroeit in gezinnen met zeer lage inkomen is vorig jaar nauwelijks veranderd. In Nederland leeft 8,1 procent van de kinderen in zo'n gezin, in de provincie Zeeland gaat het om 7,2  procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Poll

Ik zie geen armoede in Zeeland

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
910 stemmen

In drie provincies (Gelderland, Utrecht en Overijssel) ligt dit percentage lager, in de zeven andere provincies leven naar verhouding meer kinderen in arme gezinnen dan in Zeeland. Zuid-Holland heeft relatief de meeste gezinnen die (langdurig) een zeer laag inkomen hebben.  

In Zeeland ging het vorig jaar afgerond om 5000 kinderen die één jaar of langer met armoede te maken hebben. De meesten zijn te vinden in Middelburg, Terneuzen en Vlissingen, namelijk 800 kinderen in elk van deze gemeenten. Hoewel in Vlissingen het aantal kinderen die in armoede dreigen op te groeien vorig jaar wat afnam, wonen volgens het CBS in deze gemeente naar verhouding de meeste kinderen in arme gezinnen, namelijk één op de negen (11 procent). Van de grote gemeenten in Zeeland zitten verder Terneuzen (8,8 procent) en Middelburg (8,5 procent) boven het landelijk gemiddelde. 

Het CBS heeft ook cijfers verzameld over kinderen in gezinnen die vier jaar of langer moeten rondkomen van een zeer laag inkomen. Het waren er vorig jaar in Zeeland net zoveel als in 2017, namelijk 1600 kinderen. Dat komt neer op 2,5 procent van alle Zeeuwse kinderen, ver beneden het landelijk cijfer van 3,3 procent. Alleen in de provincie Gelderland is dit percentage lager. In Zeeland komen alleen Middelburg (3,6 procent) en Vlissingen (4,6 procent) boven het landelijk gemiddelde uit. Veere en Kapelle hebben relatief de minste arme gezinnen met kinderen.