Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © PZC

OM eist toch drie jaar cel voor man die Jeppe en Mees in Middelburg aanreed

UpdateDen Bosch - Het Openbaar Ministerie wil bij nader inzien toch dat Michel J. uit Roosendaal drie jaar de cel in gaat voor het veroorzaken van het ongeluk in Middelburg waarbij Jeppe de Lange en zijn zoon Mees werden geschept. De aanklager eiste vandaag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch de straf die de rechtbank in Middelburg eerder al gaf: drie jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Voor de rechtbank in Middelburg eiste de officier van justitie nog één jaar cel en een rijverbod van vier jaar in verband met zeer onvoorzichtig rijgedrag. Maar de rechtbank was veel strenger en legde drie jaar cel op en een rijverbod van liefst vijf jaar. Volgens de rechtbank was er sprake van roekeloosheid. Advocaat-generaal Edith van Duijnhoven was het daarmee eens. ,,Hij liet verkeersgedrag zien dat past bij iemand die aan het racen is.’’

Gedronken

Michel J. (48) heeft bekend dat hij het was die op 13 oktober 2017 op de Langevieleweg in Middelburg de aanrijding veroorzaakte. Hij was op dat moment onder invloed - had twee keer te veel op - en reed te hard. Ook dat laatste erkende J., al weersprak hij dat het veel te hard was. Bij het ongeluk vlogen de vader en zijn 6-jarige zoon meters door de lucht.

J. had die middag vier flesjes bier op, vertelde hij. Toen hij op de smalle Langevieleweg achter een langzaam rijdende auto zat, wilde hij er voorbij. Pas tijdens zijn inhaalactie zag hij dat er nog een auto vlak voor reed en ook de rijbaanscheiding zag hij te laat. In plaats van te remmen en terug te gaan, gaf hij gas bij en bleef links rijden. Toen hij weer terug naar rechts wilde, gebeurde het ongeluk. Jeppe en Mees staken op dat moment net de weg over.

Quote

Roekeloos­heid grenst aan opzet. Daar is hier geen sprake van

Bram Cambier, Advocaat Michel J.

Scheuren

Volgens verschillende getuigen reed Michel J. veel te hard. Ze spraken over ‘zoeven’ en ‘scheuren’. Bovendien hoorden verschillende getuigen dat de man, die al eerder werd gepakt met te veel alcohol op, hard accelereerde.

Jeppe en Mees raakten bij het ongeluk zeer zwaar gewond. Beiden hebben nog altijd zwaar last van het toegebrachte hersenletsel. Ze zijn zichzelf niet meer, vergeetachtig en kunnen slecht tegen prikkels. Dat is nog naast allerlei andere klachten. Jeppe kan mogelijk nooit meer werken, vertelde hun advocate tegen het hof.

Roekeloos

De inzet van het hoger beroep is het antwoord op de vraag of er in juridische termen sprake is van roekeloosheid, wat veel verder gaat dan in gewone mensentaal. ,,Dat grenst aan opzet’’, legde advocaat Bram Cambier van Michel J. uit. Volgens hem is daarvan geen sprake en moet daarom de straf ook veel lager zijn.

Het hof doet vrijdag 7 juni uitspraak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement