Een vrijwilliger inventariseert de aanwezigheid van plastic korrels in de Scheldebocht, november 2019.
Volledig scherm
Een vrijwilliger inventariseert de aanwezigheid van plastic korrels in de Scheldebocht, november 2019. © BELGAONTHESPOT

Ongerustheid over plastic korrels in de Westerschelde

MIDDELBURG - Hij heeft er met ‘opgetrokken wenkbrauwen’ naar gekeken. Gedeputeerde Dick van der Velde (VVD, milieu) gaf vrijdag in de Statencommissie Ruimte aan dat hij ‘verrast’ was door het nieuws dat op verschillende plekken langs de Westerschelde per vierkante meter duizenden plastickorrels liggen.

De Plastic Soup Foundation kondigde donderdag aan juridische stappen te ondernemen, om te beginnen tegen de dump bij de Rotterdamse haven. Nieuwsuur kwam met een alarmerende uitzending, waarin Reimerswaal als locatie werd genoemd. De PZC berichtte in november al over een inzamelingsactie langs de Schelde waarbij duizenden korrels werden opgeraapt, ook in het Zwin, Breskens en Vlissingen. De stukjes plastic, niet groter dan een erwt, komen uit de Antwerpse haven waar bedrijven ze gebruiken om plastic producten mee te produceren.

In antwoord op vragen van Gerwi Temmink (GroenLinks) zei Van der Velde dat hij meteen de milieudiensten DCMR en RUD Zeeland om opheldering gaat vragen. ,,Ik wil weten: heb je een beeld als het om Zeeland gaat en wat kunnen we eraan doen?”