Volledig scherm
© Thinkstock

Ook dit is de Kruiningse kerkrel: rechter buigt zich over omstreden ontslag chauffeur

MIDDELBURG - Ontsloeg Sinke Transport in Kruiningen een medewerker omdat hij zich negatief uitliet over dominee Gerrit Bredeweg? Over die vraag mag de kantonrechter in Middelburg zich de komende vier weken het hoofd breken.

De kantonrechter moet ook oordelen over twee andere vragen: stemde de Kruininger zelf in met zijn ontslag en was dit nog terecht ook omdat hij meerdere malen diefstallen pleegde? En: moet het bedrijf een dikke schadevergoeding betalen omdat de medewerker is mishandeld? 

De kwestie is sterk verweven met de ‘kerkrel’ in Kruiningen. Dinsdag, een dag nadat dominee Gerrit Bredeweg uit de Gereformeerde Gemeente Kruiningen stapte en een eigen kerk begon, staan leden van de in twee kampen verscheurde kerk tegenover elkaar voor de kantonrechter.

Kampen

Over hun positie in het conflict tussen Bredeweg en oud-diaken Henk Jansen zijn de strijdende partijen het in elk geval wel eens. De oud-medewerker van Sinke Transport sympathiseert met Jansen. Hij vindt dat Bredeweg zijn familie schade heeft berokkend en daarvoor excuses moet aanbieden. De directeuren van de Sinke Groep staan achter de dominee en tolereerden het niet dat hun werknemer zich tegenover collega’s negatief uitliet over Bredeweg.

Op zaterdag 22 juli leidt dit tot een conflict in de kantine van de Goese vestiging van het bedrijf. Daarbij, zo bevestigen beide partijen tegenover de rechter, gaat het er heftig aan toe. Eén van de directeuren geeft toe dat hij de man heeft gesommeerd zijn werkkleding uit te trekken, en in een handgemeen een deel van zijn overall heeft gescheurd. Daarna zegt hij dat de medewerker maar naar huis moet lopen. Dat waren de emoties, zegt hij. ,,Mijn broer zegt daarna: rij maar met de bedrijfsbus naar huis.” De broers benadrukken dat het gesprek verder rustig is verlopen.

Preken

Dat duurt tot het moment dat de werknemer zijn inmiddels ingeleverde telefoon van de balie grist om er een geheugenkaartje uit te halen. ,,Daar staan preken op waar ik naar luisterde als ik bijvoorbeeld op de shovel zat”, licht hij toe. Op de beelden is te zien dat hij door een van de directeuren wordt beetgepakt, tegen de muur wordt geduwd en daarna op de grond belandt.

,,Duw- en trekwerk uit noodweer vanwege diefstal”, kwalificeert advocaat Jan Boogaard namens Sinke Transport. ,,Als hij gewoon om de SD-kaart had gevraagd, was dit nooit gebeurd”, zegt één van de directieleden. Boogaard erkent dat het er ‘nogal stevig aan toegaat’, maar dat nergens op de beelden te zien is dat de werknemer aan bijvoorbeeld zijn nek voelt vanwege vermeend letsel.

Emoties

Advocaat Arjan Klaassen denkt daar namens de oud-medewerker heel anders over. Hij spreekt van mishandeling. ,,De emoties over wat zich afspeelt in de kerk verklaren het optreden van de werkgevers, maar kunnen dit absoluut niet rechtvaardigen”, vindt hij.

De oud-werknemer eist een vergoeding van 77.000 euro. Sinke Transport eist dat de man een boete betaalt omdat hij, door het verhaal onder meer aan de familie Jansen te vertellen, bedrijfsgevoelige informatie heeft verspreid.

 1. Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  MIDDELBURG - Ineke van de Put uit Middelburg zat donderdagmiddag toch wel een beetje met de handen in het haar. Ze moest naar Schiphol om haar vlucht naar Vietnam te halen, maar er reden geen treinen. Een oproepje op twitter met de hashtag #stormpoolen bood uitkomst. Twee verschillende automobilisten die ze niet kende, brachten haar al stormpoolend toch op tijd op haar bestemming. ,,Fantastisch dat dit kan in ons land.''
 2. Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen
  Poll

  Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

  VLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro.