Volledig scherm
PREMIUM
511 bomen worden gekapt aan de Veldersweg/Kluithoekweg in Grijpskerke. Het gaat om een stuk waar veel zaailingen zijn uitgegroeid tot jonge bomen die te dicht op elkaar staan. © Lex De Meester

Op deze Zeeuwse locaties kapt het waterschap deze winter 2745 bomen

VLISSINGEN  - Waterschap Scheldestromen rooit deze winter en lente 2745 bomen. Daarvoor komen er 1568 terug. In maart moeten de werkzaamheden afgerond zijn, maar het waterschap is naarstig op zoek naar grond voor de ‘compensatiebomen’.  

Poll

Voor iedere gekapte boom moeten er twee terugkomen

 • Eens (84%)
 • Oneens (16%)
1621 stemmen

Wettelijk is het waterschap verplicht binnen drie jaar nieuwe bomen te zetten. Dat dit niet direct gebeurt, heeft meerdere oorzaken, verklaart beleidsmedewerker groen Bert-Paul de Kam van het waterschap.

Ten eerste moet in een aantal gevallen de grond eerst tot rust komen; daar kan een jaar overheen gaan. Ten tweede komen er per strekkende meter minder bomen terug. Dat komt doordat het groenbeheer van het waterschap niet meer gericht is op ‘productie’ ofwel bosbouw, waarbij bomen worden geplant met het oog op houtverkoop als de bomen volgroeid zijn. 

 1. De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM
  VIDEO

  De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  VLISSINGEN ,,Daar zitten we dan weer‘’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 2. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
  PREMIUM
  POLL - video

  Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

  COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.
 3. Psychiatrische patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigingen door Vlissingen
  PREMIUM

  Psychiatri­sche patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigin­gen door Vlissingen

  VLISSINGEN – Honderd cliënten van Zeeuwse Gronden, een instelling voor psychiatrische gezondheidszorg, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. Volgens directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden wil de gemeente Vlissingen – die als centrumgemeente verantwoordelijk is voor beschermd wonen – volgend jaar minder geld uittrekken voor patiënten die buiten een instelling wonen. De instelling slaat alarm.