Jonge zeearenden op de Hellegatsplaten.
Volledig scherm
Jonge zeearenden op de Hellegatsplaten. © Pepijn Calle/Werkgroep Zeearend

Otter, zeearend en andere iconische Zeeuwse dieren krijgen steuntje in de rug

MIDDELBURG - De zeearend, otter, plevier en patrijs zijn (of worden) iconen van de Zeeuwse natuur, vindt het dagelijks provinciebestuur. Gedeputeerde Staten hebben daarom een kleine 150.000 euro uitgetrokken voor projecten rond deze soorten.

Ruim de helft van het geld gaat het grensoverschrijdende patrijzenproject waaraan stichting Het Zeeuwse Landschap meedoet. Aan dit project doen organisaties mee uit Engeland, België, Duitsland en Schotland. In Zeeland is er demonstratieproject opgezet in Burghsluis. Verschillende landbouw- en natuurbeschermingsorganisatie zijn betrokken bij de uitvoering en ook de EU betaalt er aan mee.

Het Zeeuws Landschap krijgt verder 10.500 euro voor de bescherming van nesten van plevieren. En er is 8200 euro vrijgemaakt voor een onderzoek van Het Zeeuwse Landschap naar de otter. De otter neemt in ons omringende gebieden in aantal toe. Het onderzoek moet uitwijzen of de otter zich ook al in Zeeland heeft gevestigd.

De stichting Werkgroep Zeearend Nederland mag rekenen op 49.000 euro voor het in kaart brengen van de bewegingen van deze roofvogel.

  1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
    Podcast

    PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

    Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.