Volledig scherm
PREMIUM
Patricia de Ryck: ,,Als we óóit de Staatsloterij winnen, kopen we een vakantiehuisje in Zeeland.'' © Theo Peeters

Patricia verliet Zeeland, maar: ‘Wat ik vroeger bemoeizuchtig vond, zie ik nu als oprechte interesse’

Eens een Zeeuw...Ze kon niet wachten om Graauw te verlaten en zich in de anonimiteit van ‘de grote stad’ Utrecht te begeven. Maar de liefde bracht Patricia de Ryck (36) toch weer terug naar een dorp. Langzaam maar zeker hecht ze steeds meer waarde aan die kleinschaligheid, waar ze als Zeeuws meisje zo’n afkeer van had.

Waarom wilde je als kind zo graag weg uit Zeeland?

,,Toen ik jong was, wilde ik graag wat meer in de anonimiteit opgaan. Vroeger, in Graauw, wist iedereen altijd alles van elkaar. Dat stond me als puber tegen. En voor mijn gevoel waren er heel weinig voorzieningen; met het openbaar vervoer kwam je niet zo ver.”

Je ging op kamers in Utrecht. Waarom daar?

,,Ik wilde per se studeren in een grote stad. De opleiding journalistiek was er ook in Tilburg, maar naar deze stad gingen al zoveel Oost-Zeeuws-Vlamingen dat ik voor Utrecht koos. Ik had ook echt verwacht dat ik in de Randstad zou blijven hangen, maar dat is door de liefde allemaal anders gelopen.”

  1. Nieuw boek stelt predikant Wim Jansen gerust: ‘Ik wil dit gezegd hebben’
    PREMIUM

    Nieuw boek stelt predikant Wim Jansen gerust: ‘Ik wil dit gezegd hebben’

    Wim Jansen was al eens in het ‘Vlammend Paradijs’. Nu is hij er weer, in dat verdwenen gehucht bij Terneuzen. Hij tekent er zijn vader en zichzelf in ‘O vader wij zijn samen geweest’. Jazeker, zijn nieuwe boek is belangrijk voor hem. Heel belangrijk. Wim Jansen: ,,Bij de voltooiing ervan had ik het gevoel: zo, dat heb ik in elk geval geschreven, want dit wil ik gezegd hebben.” Het stelt hem gerust: ,,Zeker als je weet dat een uiterst vervelende ziekte je bij de kladden heeft. Meneer K heeft zich op veel meer plekken uitgezaaid dan ik voor mogelijk hield.”