Volledig scherm
Logo van Arduin © Arduin

Personeel Arduin luidt de noodklok over werkdruk: 'Liep al tijden op mijn tenen'

MIDDELBURG - De maat is vol voor medewerkers van Arduin: de werkdruk bij de instelling voor gehandicaptenzorg is veel te hoog. Medewerkers lopen op hun tenen, hebben gezondheidsklachten of zitten ziek thuis.

De oorzaak is een tekort aan personeel. Medewerkers vinden dat er niet naar klachten geluisterd wordt. Ze voelen zich zelfs geïntimideerd als ze de problemen aan de kaak proberen te stellen.

Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV naar de werkdruk onder Arduin-medewerkers. Maandagavond werd een ‘zwartboek’, met resultaten van dit onderzoek, aangeboden aan Arduin-directeur Peter van Wijk.

Van de Arduin-medewerkers ervaart 62 procent een ‘ongezond hoge werkdruk’, blijkt uit een enquête onder het personeel. Daaraan 288 medewerkers mee. Het ziekteverzuim stijgt al sinds 2013: vorig jaar was het 7,6 procent. Vorig jaar verlieten 169 mensen de organisatie, terwijl er 97 nieuwe medewerkers bij kwamen. Het personeelstekort is dus gegroeid, concludeert FNV.

Medewerkers laten in het onderzoek weten dat ze geen tijd hebben om pauzes te nemen en om achterstanden weg te werken. Voor bijscholing is door het personeelstekort geen tijd, terwijl dat wel hard nodig is. Medewerkers voelen zich soms onveilig, omdat cliënten agressiever worden. Medewerkers kunnen moeilijk vrije dagen opnemen en worden in hun vrije tijd gestoord door collega’s of hun werkgever.

De medewerkers stellen dat ook cliënten de dupe zijn van de problemen. Er heerst onrust door de vele personeelswisselingen, de woningen zijn ‘viezer’ en er is soms geen tijd om cliënten te douchen.

Het personeel doet in het zwartboek een dringend beroep op de Raad van Bestuur om extra personeel in te zetten. Ze vinden ook dat er verbetering moet komen in de roosters en de planning, en ze willen dat het management beter communiceert en meer waardering geeft. 

In het rapport worden werknemers anoniem aan het woord gelaten:
“Momenteel is het zelfs zo dat er al 2 collega’s met een burn-out thuis zit, en de rest zit dicht tegen een burn-out aan.”

“Ik ben mijzelf niet meer, erg emotioneel en kan er niet bij hoe er met de cliënten en ons omgegaan wordt.”

“Nu ben ik weer al een paar maanden thuis, wederom opgebrand.”

“Ik zit momenteel in de ziektewet. Mijn grens is bereikt. Liep al tijden op mijn tenen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement