Volledig scherm
Emergis in Kloetinge. © Eldridge Pentury

Personeel Emergis doodsbang voor terugkeer gewelddadige patiënte

Onder het personeel van geestelijke gezondheidsinstelling Emergis in Kloetinge is onrust ontstaan over het directiebesluit om een vrouwelijke patiënt opnieuw op te nemen terwijl ze in het verleden een poging tot doodslag ondernam op een medewerker. 

In een brandbrief aan de directie, die in bezit is van deze krant, slaken medewerkers van de afdeling High Intensive Care (HIC) een noodkreet. Ze willen dat de patiënt onmiddellijk elders wordt geplaatst. ,,We voelen ons onveilig, we merken dat wordt gewerkt met de angst dat (de patiënt) weer zal toeslaan", schrijven zij. ,,Het is niet óf, maar wanneer."

'Zeer fors en gericht geweld'

Volgens het schrijven zijn meerdere medewerkers tijdens een eerdere opname van de vrouwelijke patiënt slachtoffer geworden van 'zeer fors en gericht geweld'. ,,Het is een cliënt die zeer berekenend haar kansen afwacht, bij een aanval zorgt dat er niet gepiept kan worden en vervolgens collega's wurgt en gericht trapt." 

De vrouw is na een veroordeling door de rechter en naar aanleiding van een aantal 'extreme geweldsincidenten met blijvend letsel bij het personeel'overgeplaatst naar de Kliniek Intensieve Behandeling in Eindhoven, waar zij negen maanden verbleef. Sinds afgelopen dinsdag is zij, tot verbijstering van het personeel, weer opgenomen in Kloetinge. 

'Veiligheidsmaatregelen'

Aanstaand directeur-geneesheer Gerco Blok van Emergis, die een kleine twee maanden geleden in deze krant nog pleitte voor een hardere aanpak van het bedreigen van medewerkers van psychiatrische instellingen door Justitie, is op de hoogte van de situatie. ,,We proberen zulke patiënten altijd uit te plaatsen. Er is een groep cliënten die te zwaar is voor een reguliere zorginstelling als Emergis. ,,Dat speelt landelijk. Wij hebben geen politie of bewakers, dus we zijn daar kwetsbaar in", zegt hij. Wel beschikt Emergis over zogeheten EBK's; extra beveiligde kamers. ,,Maar daar kun je iemand ook niet heel lang in laten zitten." 

Volgens Blok zal Emergis 'zeker proberen' de cliënt over te plaatsen naar bijvoorbeeld een tbs-instelling. ,,Daar zijn vaak wachtlijsten, we zijn afhankelijk van de gunst van anderen." Tot die tijd zullen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen, zegt hij. 

Het personeel van de afdeling HIC, dat voornamelijk uit jonge vrouwen bestaat, is er niet gerust op. ,,We zijn bang dat een van ons de volgende zal zijn in afwachting van een long stay afdeling. Dat duurt te lang." 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Plan voor Zeeuws themapark dat meer dan duizend banen oplevert
    PREMIUM

    Plan voor Zeeuws themapark dat meer dan duizend banen oplevert

    VLISSINGEN - De kavel waar de marinierskazerne in Vlissingen had moeten verrijzen, is een uitgelezen plek voor een Zeeuws themapark. Algemeen directeur Leon Overdulve van offshorebedrijf OOS International uit Serooskerke heeft een plan klaarliggen voor een attractiepark dat het Chinese bedrijf Fantawild voor viervijfde wil financieren. Het themapark levert 1000 tot 1500 directe banen op en moet per jaar twee miljoen bezoekers trekken om zich te kunnen bedruipen.