Televisiepresentator Philip Freriks is één van de sprekers over vrijheid in april.
Volledig scherm
Televisiepresentator Philip Freriks is één van de sprekers over vrijheid in april. © ANP Kippa

Philip Freriks, Angelique Houtveen, Shirin Musa en Robert Vuijsje praten over vrijheid

VLISSINGEN - In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei worden in het hele land zeventig Vrijheidscolleges gegeven, waarvan vier in Zeeland. De sprekers in Zeeland zijn: tv-presentator Philip Freriks, dj Angelique Houtveen, mensenrechtenverdediger Shirin Musa en schrijver Robert Vuijsje. Zij vertellen over vrijheid.

De Vrijheidscolleges zijn georganiseerd in samenwerking met het Bevrijdingsfestival. De colleges zijn in ’t Beest in Goes (Robert Vuijsje op 7 april, om 20.00 uur), de ZB in Middelburg (Philip Freriks op 17 april, om 20.00 uur) , Bevrijdingsfestival Zeeland (Shirin Musa op 5 mei, om 13.30 uur) en Angelique Houtveen (een besloten bijeenkomst voor HZ-studenten op donderdag 16 april in Vlissingen). De colleges zijn voor iedereen gratis te bezoeken. Op de website www.vrijheidscolleges.nl/agenda kan een plek worden gereserveerd.

Verder zijn er enkele speciale bijeenkomsten met internationale sprekers, die zich inzetten voor de vrijheid. Het gaat om de Filipijnse journaliste Maria Ressa, Azza Karam van de organisatie Religions for Peace, televisiepresentator Sander de Kramer en de Italiaanse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando. Zij ontvangen op 14 april in Middelburg allemaal de Four Freedoms Award. Na de ceremonie is er een bijeenkomst met de laureaten in de Nieuwe Kerk te Middelburg, waar scholieren, studenten en andere geïnteresseerden het viertal kan ontmoeten. 

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.