Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Pittige discussie over extra geld voor ecologisch bermbeheer

MIDDELBURG - Het voorstel ruim 120.000 euro extra uit te trekken voor ecologisch bermbeheer in Zeeland heeft vandaag geleid tot een pittige discussie in de Staten. Maar het gaat wel door.

Uit bezuinigingsoverwegingen heeft de provincie enkele jaren geleden een deel van het groene bermbeheer geschrapt. Op verzoek van een meerderheid van de Staten wordt dit nu hersteld. Er gaat jaarlijks al 171.000 euro naar het beheer van 75 hectare, daar komt 121.000 euro bij voor 46 hectare langs de Sloeweg.

Dat is wel veel geld, vonden Nicole Heerkens (VVD) en Rinus van ’t Westeinde (CDA) vandaag in de Statencommissie Ruimte. De eerste wilde weten of het wel echt bijdraagt aan de biodiversiteit. PvdA, GroenLinks en D66 zeiden blij te zijn met het voorstel.

Fantasialand

Tot stijgende verbazing van Gert-Jan Minderhoud (Partij voor Zeeland). ,,Ik voel me in Fantasialand.” Hij had betekend dat er 2630 euro per hectare wordt uitgegeven aan een berm langs wegen waar het verkeer 100 mag rijden. Volgens hem gaat dat niet samen met bijen die zich daar zouden kunnen ontwikkelen en schapen die er kunnen grazen. ,,Het is gigantisch veel geld en is het effect wel meetbaar?”

Door de totale kosten te delen door het oppervlak wordt geen recht gedaan aan de bijdrage aan de biodiversiteit, betoogde Anton van Haperen (PvdA). ,,Het zijn lange linten door het landschap met een groot randeffect.” Hij kreeg bijval van gedeputeerde Carla Schönknecht, die wel moest erkennen dat het effect nu nog niet wordt gemeten. Ze zegde toe dat te gaan doen. Waarop zelfs Minderhoud het prima vond dat het onderwerp bij de volgende Statenvergadering een hamerstuk wordt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement