Volledig scherm
Han Polman. © Lex de Meester

Polman waarschuwt burgemeesters voor ondermijning

MIDDELBURG - Commissaris van de koning Han Polman wil dat de integriteit van Zeeuwse bestuurders is gegarandeerd. Hij heeft alle burgemeesters in een brief gevraagd ten minste een aantal maatregelen te nemen tegen criminele ondermijning.

Op basis van een screening moet een risicoprofiel worden opgesteld van kandidaat-wethouders. Daarover moet ook met ze worden gesproken. Voor raadsleden moeten trainingen en workshops over integriteit worden georganiseerd. Verder moeten er afspraken komen over wat te doen als er vermoedens bestaan dat er een verdachte invloed wordt uitgeoefend op raadsleden of bestuurders.

De brief is geschreven met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Partijen kiezen zelf hun kandidaten, beseft Polman, maar hij vraagt de burgemeesters ook ook in gesprek te gaan met de voorzitters van de politieke partijen en daarbij het belang van integriteit te onderstrepen. 

'Integriteit en moreel bewustzijn staan aan de basis van een betrouwbare en geloofwaardige overheid', aldus Polman.

 1. Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  MIDDELBURG - Ineke van de Put uit Middelburg zat donderdagmiddag toch wel een beetje met de handen in het haar. Ze moest naar Schiphol om haar vlucht naar Vietnam te halen, maar er reden geen treinen. Een oproepje op twitter met de hashtag #stormpoolen bood uitkomst. Twee verschillende automobilisten die ze niet kende, brachten haar al stormpoolend toch op tijd op haar bestemming. ,,Fantastisch dat dit kan in ons land.''
 2. Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen
  Poll

  Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

  VLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro.