Scène uit ‘En ik van jou’, met Frits Lambrechts en Nelly Frijda.
Volledig scherm
Scène uit ‘En ik van jou’, met Frits Lambrechts en Nelly Frijda. © Maarten Swaan

Prijswinnende Zeeuwse film ‘En ik van jou’ nu voor iedereen te zien

VIDEOMADRID - Maarten Swaan maakte eind 2018 indruk met zijn eerste korte film En ik van jou. Deze reisde daarna langs enkele festivals. Vanaf zaterdag, de dag waarop Swaan zijn 40ste verjaardag viert, kan iedereen hem bekijken. ,,Als een soort cadeautje van mezelf aan de wereld”, zegt hij.

Maarten Swaan.
Volledig scherm
Maarten Swaan. © Eigen foto

Swaan, afkomstig uit Oost-Souburg, woont momenteel met zijn echtgenote Karina in Madrid. Het was de bedoeling om rond deze tijd terug te keren naar hun uitvalsbasis in Los Angeles, maar door het coronavirus kon dat plan in de prullenbak. En dus zaten ze de afgelopen twee maanden in strenge lockdown.

,,Toevallig hebben we sinds de kerst een hond. Die mag je nog wel uitlaten. En boodschappen doen kan ook. Maar verder zitten we binnen. We zijn gelukkig allebei druk bezig. We komen zelfs tijd tekort en hebben moeite om af en toe een dag vrij te nemen. Ik heb net het script afgerond van een internationale film. Daar werk ik met Karina aan en hopelijk kunnen we de film samen met Netflix maken.” 

Prijzen op festivals

Swaan maakte aanvankelijk internationaal carrière als muzikant, maar stortte zich geleidelijk steeds meer op het acteren. Met zijn deelname aan het Zeeuwse project Filmstarz waagde hij zich ook aan het regisseren. En met succes: En ik van jou won Filmstarz, sleepte prijzen in de wacht op het International Short Film Festival Middelburg en Film by the Sea en was te zien op festivals in Los Angeles.

,,Er zit heel veel energie, liefde en aandacht in deze film”, zegt Swaan. ,,Als dat ook wordt erkend, is dat natuurlijk supergaaf. We hebben er echt met een team aan gewerkt en zijn een soort familie geworden. Zelf heb ik ervan geleerd dat ik alleen nog verhalen wil vertellen die écht iets met me doen.”

Acteurs van naam

En ik van jou gaat over de liefde van een echtpaar van in de tachtig. Ze wonen op een gesloten afdeling voor mensen met Alzheimer. Voor de hoofdrollen wist Swaan twee acteurs van naam te strikken: Frits Lambrechts en Nelly Frijda. ,,Ik had gehoord dat Nelly een paar jaar geleden haar theatercarrière moest stoppen, omdat ze haar teksten niet meer kon onthouden. Ze heeft een vorm van dementie. Dat maakte het voor mij een grote uitdaging, maar een nog grotere motivatie om met haar samen te werken, juist omdat die film daar ook over gaat.”

Maarten Swaan met Frits Lambrechts en Nelly Frijda.
Volledig scherm
Maarten Swaan met Frits Lambrechts en Nelly Frijda. © Eigen foto

Om Frijda te helpen bij het herinneren van haar tekst, hing Swaan briefjes op. ,,Dat ging hartstikke goed. Ze blijft zo’n goede actrice, die alles in het moment kan oppikken en het weet te brengen op een manier die heel natuurlijk is. We namen een risico, maar ik geloofde er vanaf het begin heilig in en ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is ook wel erg mooi dat als je een vorm van dementie hebt, dat het niet hoeft betekenen dat je niets meer kunt. Als je daar creatief mee omgaat, zijn er zeker nog mogelijkheden.”

Swaan hoopte televisiezenders te interesseren voor zijn film. Omdat dat te weinig respons opleverde, zet hij En ik van jou nu zelf op YouTube. ,,Het is tijd om de film de wereld in te helpen en ervoor te zorgen dat iedereen hem kan zien. Dat vind ik belangrijker dan dat die op de buis komt. Het blijft volgens mij een interessante film, die wat kan doen met mensen. Ik ben er nog steeds apetrots op.”

Bekijk hieronder ‘En ik van jou’

  1. De visserij verantwoordelijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    De visserij verantwoor­de­lijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    YERSEKE - De visserij verantwoordelijk stellen voor de sterke daling van het aantal kreeften in de Oosterschelde is wel erg kort door de bocht, vindt vissersvereniging OWV. Bioloog Peter van Bragt komt tot die conclusie in een opiniestuk op natuurwebsite Nature Today. ,,Een boude uitspraak als je beseft dat wetenschappelijk onderzoek naar de kreeftenstand ontbreekt”, zegt Ida Sinke, voorzitter van OWV.