Volledig scherm
Het melksap van de Russische paardenbloem is een natuurlijk rubber van zeer hoge kwaliteit, hoger dan van de Aziatische rubberbomen.

Proef in Colijnsplaat om rubber uit Russische paardenbloem te maken (video)

COLIJNSPLAAT - Het is slechts een eerste stap, die halve hectare met Russische paardenbloemen bij Colijnsplaat.

Maar mogelijk is dit internationale proefproject het begin van een nieuwe en duurzame rubberteelt in Europa. Maar sinds wanneer worden paardenbloemen aangeplant? Daar is een goede reden voor, zegt Adrie Albregtse. "De rubberbomen in Azië hebben steeds vaker last van schimmels. De productie boert zo achteruit. Daardoor zoekt de industrie naar duurzame alternatieven zoals bijvoorbeeld de Russische paardenbloem. Het melksap is een natuurlijk rubber van zeer hoge kwaliteit, hoger dan van de Aziatische rubberbomen. Je kunt er autobanden van maken. Ja, ook handschoenen voor chirurgen en zelfs condooms."

In het Europese project Drive4EU wordt momenteel onderzocht of de productie van natuurlijk rubber in Noord-Europa haalbaar is en voor de teler profijt kan opleveren. Dertien bedrijven en onderzoeksinstituten uit zeven landen, met zelfs experts uit Kazachstan, zetten de schouders eronder. De praktijkproef wordt gedaan in Colijnsplaat. In het najaar van 2017 wordt er geoogst. Dan wordt ook duidelijk welke vervolgstappen nodig zijn.

Lees vrijdag een reportage in de PZC.

Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat is begonnen met het kweken van een ongebruikelijk gewas: de Russische paardenbloem. http://www.pzc.nl/1.6581457
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement