Volledig scherm
Statenzaal in de Abdij in Middelburg. © Lex de Meester

Provincie houdt 1,6 miljoen euro over

MIDDELBURG - De provincie Zeeland heeft 2018 afgesloten met een bescheiden financieel overschot.

De jaarrekening laat een positief saldo van ruim 8 miljoen euro zien. Het gaat voornamelijk om uitgaven die voor 2018 op het programma stonden, maar die om verschillende redenen zijn doorgeschoven naar dit jaar of later. In werkelijkheid heeft de provincie 1,6 miljoen euro overgehouden. Dat bedrag gaat naar de algemene reserve.

Gedeputeerde Staten blikken ook terug op de afgelopen bestuursperiode. Door scherpe keuzes te maken en intensief te lobbyen richting ‘Den Haag’ is het gelukt om uit het financiële dal te klimmen. Daardoor heeft het nieuwe college ook de ruimte om te investeren.

Weeffout

Zeeland krijgt relatief weinig geld van de rijksoverheid, omdat er ten onrechte van wordt uitgegaan dat de provincie nog dividend van Delta ontvangt. GS dringen erop aan dat die ‘weeffout’ snel wordt gerepareerd. Tot en met 2021 wordt deze opgevangen door extra bijdragen van andere provincies en een tijdelijke verhoging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement