Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Rechter oordeelt: badkamerraampje moet open kunnen

TERNEUZEN - Het dichttimmeren van een klein badkamerraampje in de zijgevel van de buurman kan wel eens heel duur uitpakken voor de nieuwe eigenaar die de woning aan Nieuwendijk 13 in Axel verbouwde.

Hoe klein het raampje ook is, het zat er al sinds 1994 en daarom heeft buurman Cees Hamelink het recht verworven op licht en lucht in zijn badkamer, zo oordeelde de Middelburgse rechter in een kort geding dat Hamelink aanspande.

Nieuwendijk 13 was een verkommerde jaren dertig-woning met een Franse kap. Het pand werd vorig jaar grondig verbouwd door Nicolai Ciusu, vriend van de eigenaresse van de woning. De Franse kap waar het kleine badkamerraampje op uitkeek werd een zijgevel van een rechthoekig huis. Hamelinks raampje werd dichtgetimmerd.

Quote

Hier gaat de champagne open"

Cees Hamelink

De buurvrouw krijgt dertig dagen de tijd om er voor te zorgen dat hij weer licht en lucht door zijn raampje krijgt, zo niet dan volgt een dwangsom van vijfhonderd euro per dag met een maximum van 50.000 euro. Daarnaast oordeelde de rechter dat alle constructies die onrechtmatig tegen Hamelinks buitengevel werden bevestigd, weer verwijderd moeten worden. Volgens de rechter mocht de bouwer niet zonder toestemming gebruikmaken van het stuk buitengevel dat in de oude situatie niet gedeeld werd. Ook hier krijgt de eigenaar een maand de tijd, waarna eenzelfde dwangsom volgt.

Cees Hamelink is dik tevreden met de uitspraak. ,,We kregen op alle punten gelijk van de rechter. Hier gaat de champagne open.''

,,We gaan in beroep, dat is zeker'', zegt Nicolai Ciusu, vriend van de eigenares van de woning strijdbaar. ,,Wij hebben alle tijd. Desnoods gaan we naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.''

Hamelink voert al enige tijd strijd tegen het in zijn ogen ontsierende pand naast zijn huis. In december deed hij samen met de andere buurman al een beroep op de excessenregeling van de gemeente. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement