Marinierskazerne in Doorn.
Volledig scherm
Marinierskazerne in Doorn. © foto Ruben Oreel

Rekenkamer: bouw nieuwe marinierskazerne in Vlissingen financieel risicovol

DEN HAAG - De bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is (financieel) risicovol.

Het besluit voor nieuwbouw is onder grote tijdsdruk genomen en naar alternatieven is niet lang gezocht. Of het Rijk met de investering van tussen de 100 en 200 miljoen euro op termijn geld bespaart, is vanwege risico's onzeker. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de plannen van het kabinet om te bezuinigen op vastgoed van Defensie. Een van de plannen is de verplaatsing van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn naar Vlissingen.

Volgens de Rekenkamer rammelt dat besluit aan alle kanten. Het is onder grote tijdsdruk genomen. De procedure die normaal een jaar duurt, is nu binnen zes weken afgerond. Zeker vanaf het moment dat de minister zijn voorkeur voor Zeeland uitsprak, is niet meer naar alternatieven gezocht. Dat zou volgens de Rekenkamer wel logisch zijn geweest.

De Rekenkamer stelt vast dat Defensie eerst 100 tot 200 miljoen euro moet investeren om vanaf 2026 (en dus niet vanaf de ingebruikname in 2017) jaarlijks 2,7 miljoen euro te besparen. Dat is een forse overschrijding van de terugverdientijd van vijf jaar die het ministerie hanteert bij andere plannen.

Minister Jeanine Hennis-Plassschaert (Defensie) stelt in een reactie dat de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn 'ook na een grootscheepse en kostbare renovatie niet toekomstbestendig is'.