Volledig scherm
Statenzaal van de Provincie Zeeland. © Lex de Meester

Rekenkamer: Regels geheimhouding provincie zijn goed, uitvoering kan beter

MIDDELBURG - De Rekenkamer Zeeland heeft onderzoek gedaan naar de regels rond geheimhouding tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Zeeland. De conclusie is dat de regels prima zijn, maar dat de uitvoering beter kan.

De Rekenkamer wil dat Provinciale en Gedeputeerde Staten bewuster de regels rond geheimhouding afzetten tegen transparantie. De aanstaande Wet open overheid (Woo) gaat nog meer nadruk leggen op openheid. In een aantal gevallen kan die openheid niet meteen worden gegeven als de Provincie bijvoorbeeld nog in onderhandeling is of wanneer belangen van anderen een rol spelen. Dat zal ook in de toekomst blijven, maar volgens de Rekenkamer Zeeland heeft de provincie daar goede regels voor.

Wat volgens het onderzoek wel beter zou zijn is dat de provincie de geheimhouding verbindt aan termijnen of voorwaarden zodat duidelijk wordt wanneer er openheid van zaken kan worden gegeven. Ook het ‘weglakken’ van een deel van teksten in documenten, zou geëvalueerd moeten worden.

Het onderzoeksrapport wordt vrijdag 21 juni besproken in de openbare vergadering van de Statencommissie Bestuur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement