Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten in Adrz: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

videoGOES - Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het ADRZ in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”

Deze week is Kranenburg begonnen met het maken van vlogs, korte persoonlijke videoboodschappen vanuit het Goese ziekenhuis. In de vlogs vertelt ze welke impact het virus heeft op haar werkzaamheden. Dag en nacht wordt er door de verpleegkundigen en artsen van het ADRZ gewerkt om de toestroom van patiënten in goede banen te leiden. ,,Er liggen patiënten die uit Zeeland komen in het ziekenhuis, maar ook uit de andere regio’s. Ik ben blij dat wij een steentje kunnen bijdragen.”

Er is nog capaciteit

Normaal werkt Kranenburg in het ADRZ als internist acute geneeskunde, maar tijdens de coronacrisis is haar hulp  ook hard nodig bij de organisatie van zorg en het maken van goede afspraken op de afdeling corona. 24 coronapatiënten liggen er momenteel in het Goese ziekenhuis, van wie elf op de intensive care. Toch is er op de verpleegafdelingen nog capaciteit, laat Kranenburg in haar vlog weten. 

De situatie is in niets te vergelijken met een ‘normale’ werkdag, zo wordt duidelijk uit het persoonlijke verhaal van Kranenburg. ,,Mensen liggen echt helemaal alleen, als ze worden opgenomen in isolatie mag er geen bezoek komen. Ze liggen echt in totale isolatie. Patiënten vinden het zelf ook lastig, de enige persoon die ze zien heeft  een mondmasker op en kennen ze niet. Natuurlijk maken we wel een uitzondering voor mensen met wie het echt heel slecht gaat, de mensen van wie we weten dat ze komen te overlijden.”

Rosanne Kranenburg.
Volledig scherm
Rosanne Kranenburg. © Videostill
 1. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.
 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.