Volledig scherm
De Russische volksdansgroep Zorachka tijdens een optreden in China. © Stichting Zeeuwse Klederdracht

Russische volksdansgroep Zorachka wil optreden in Zeeland, maar waar?

VLISSINGEN - Reis je als Russische volksdansgroep helemaal af naar Zeeland, zit je vervolgens drie dagen duimen te draaien bij gebrek aan optredens. Dat lot staat folkloregroep Zorachka te wachten. Stichting Zeeuwse Klederdracht luidt de noodklok.

Zorachka is een zang- en dansgroep uit het Wit Russische Minsk. Het gezelschap is regelmatig te zien bij folklorefestivals. In augustus komt de volksdansgroep naar Nederland vanwege optredens in het Belgische Westerlo en het Gelderse Ruurlo. Tussen die twee optredens in verblijven ze een aantal dagen in Zeeland. 

Stichting Zeeuwse Klederdracht (STZK) nam het regelen van onderdak en optredens op zich. Dat laatste is alleen niet gelukt. Volgens voorzitter Gerard van Damme zijn er in Zeeland geen (toeristische) accommodaties die interesse hebben in een optreden van Zorachka. Er staat slechts één voorstelling gepland: een optreden in het Vlissingse woonzorgcentrum Ter Reede. 

Al met al een beetje sneu voor de Wit-Russen, vindt STZK. Van Damme hoopt dat er alsnog organisaties zijn die de volksdansgroep aan een optreden willen helpen. Dat kan op donderdagavond 15 augustus, vrijdag 16 augustus (ochtend, middag en avond) en zaterdag 17 augustus (ochtend en middag). Geïnteresseerde organisaties/accommodaties kunnen zich melden bij Van Damme via stzkgoes@gmail.com.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternella Riemens-Hengst beleefde het bombardement van Westkapelle
    PREMIUM
    Interview

    ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternel­la Rie­mens-Hengst beleefde het bombarde­ment van Westkapel­le

    WESTKAPELLE - Dit is het zesde deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Pieternella Riemens-Hengst (1936) hoe zij in Westkapelle het bombardement op de zeedijk in 1944 overleefde in een Duitse bunker: ,,Een enorme knal, de bunker bleef wel vijf minuten schudden."