Volledig scherm
© ThinkStock

Scalda verbetert koksopleiding met project cooking@sea

VLISSINGEN - Met deelname aan het internationale project Cooking@Sea wil mbo-school Scalda meer koks warm maken voor het beroep.

Samen met scholen in Cornwall (Engeland), Calais (Frankrijk), Torres Vedras (Portugal), Valencia (Spanje) en Hiiumaa (Estland) gaat Scalda zich inspannen om de koksopleidingen te verbeteren. ,,Het beroep is veranderd”, legt projectleider Rik Steenaard uit. ,,Koks moeten creatief zijn met regionale producten. Vroeger zagen klanten van een restaurant alleen de bediening, nu staan koks vaak open en bloot te koken. Koks moeten dus communicatiever zijn. We gaan in het project aan de slag met toekomstbestendige vaardigheden. Zo wordt het beroep gepromoot en komen de juiste mensen op de juiste plek in de restaurants terecht.”

Docenten van Scalda volgen gedurende het project trainingen bij de andere betrokken scholen in het buitenland. In Zeeland worden de buitenlandse docenten bijgespijkerd in onder meer de zilte teelt en koken met schaal- en schelpdieren.

Het project begint officieel op 6 november. In 2020 wordt het afgesloten met een groot foodfestival in Zeeland. 

  1. Zeeuwse ziet bizarre race Schulting: 'Het was gekkenhuis in stadion!'

    Zeeuwse ziet bizarre race Schulting: 'Het was gekkenhuis in stadion!'

    VLISSINGEN - Elien Rienstra zal donderdag 22 februari niet snel vergeten. De Middelburgse zat tijdens de gouden race van shorttrackster Suzanne Schulting in het ijsstadion van Gangneung. ,,Het was een gekkenhuis!'', vertelt de echtgenote van bondscoach Jeroen Otter. ,,Deze racedag was zo overtuigend en bijzonder, wat een ontlading. Ik ben zo blij dat mijn man straks weer vader en man kan zijn na vier maanden in een olympische bubbel te hebben geleefd.''